Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, garnek,
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 43
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 238
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 40
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 20
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1143
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 43
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 238
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 40
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 20
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1143
Składniki
Wykonanie surówki: Kapustę kroimy w szersze kawałki, marchew ścieramy na wiórki a cebulę kroimy w kostkę. Całość umieszczamy w większej misce, dodajemy sól i pieprz ziołowy do smaku, mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy dwie łyżki majonezu i ponownie mieszamy. Gotową surówkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę żeby przegryzły się smaki.
Wykonanie dania: Łopatkę kroimy w kawałki i mielimy razem z cebulą i czosnkiem przez sitko 8 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz grubo mielony, pieprz drobno mielony, odrobinę papryki ostrej, 2 łyżki tartej bułki i dokładnie wszystko wyrabiamy. Wyrobione mięso wkładamy do lodówki na 60 minut. Po godzinie ponownie wyrabiamy mięso i przekładamy do foremki dobrze ugniatając żeby mięso ładnie wypełniło formę. Napełnioną formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 150 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza, bez termo obiegu. Upieczoną wyjmujemy z piekarnika, odlewamy sosik i wyjmujemy na blachę, posypujemy majerankiem i słodką papryką. Pieczemy ponownie tym razem z termo obiegiem 30 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu ją możemy podawać z kaszą na gorąco lub na zimno.