Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, garnek,
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 720
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 720
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
Składniki
Wykonanie surówki: Kapustę kroimy w szersze kawałki, marchew ścieramy na wiórki a cebulę kroimy w kostkę. Całość umieszczamy w większej misce, dodajemy sól i pieprz ziołowy do smaku, mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy dwie łyżki majonezu i ponownie mieszamy. Gotową surówkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę żeby przegryzły się smaki.
Wykonanie dania: Łopatkę kroimy w kawałki i mielimy razem z cebulą i czosnkiem przez sitko 8 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz grubo mielony, pieprz drobno mielony, odrobinę papryki ostrej, 2 łyżki tartej bułki i dokładnie wszystko wyrabiamy. Wyrobione mięso wkładamy do lodówki na 60 minut. Po godzinie ponownie wyrabiamy mięso i przekładamy do foremki dobrze ugniatając żeby mięso ładnie wypełniło formę. Napełnioną formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 150 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza, bez termo obiegu. Upieczoną wyjmujemy z piekarnika, odlewamy sosik i wyjmujemy na blachę, posypujemy majerankiem i słodką papryką. Pieczemy ponownie tym razem z termo obiegiem 30 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu ją możemy podawać z kaszą na gorąco lub na zimno.