Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chyba najpyszniejsze mięso, jakie udało mi się dotychczas przyrządzić. Kupiłam wieprzowinę o wdzięcznej nazwie "szyszka". :)
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1138
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 124
Smaczne danie :)
Odsłon: 695
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1138
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 124
Smaczne danie :)
Odsłon: 695
Składniki
Mięso opłukać, osuszyć, obwiązać nicią bawełnianą, nadając mniej więcej kształt pieczeni.
Ziarenka ziela stłuc w moździerzu, liście laurowe drobno pokruszyć. Razem z pozostałymi przyprawami dodać do oliwy + ewentualnie odrobinę wody, jeśli zaprawa będzie bardzo gęsta. Tak przygotowaną zaprawą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki, przewracać do jakiś czas, by mięso dobrze przesiąkło przyprawami.
Tak przygotowane przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać ok. 1/2 szkl. wody i piec ok. 2 godzin, 150 stopni, termoobieg (bez termoobiegu nieco wyższa temperatura), odwracając kilkakrotnie i w razie potrzeby dolewając wody.
Mięso jest soczyste i bardzo smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytworzony sos można zabielić i podawać razem z pieczenią.
Smacznego. :)