Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-09-2013
Pieczona, zamarynowana wcześniej karkówka to dobry kawałek mięsa na obiad. Jest soczyste, miękkie, świetnie komponuje się z kluskami. Można upiec większy kawałek, bo reszta na pewno będzie smakowała na zimno do kanapek.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22424
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14462
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4468
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43581
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 559
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 532
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22424
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14462
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4468
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43581
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 559
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 532
Składniki
Posiekaj rozgnieciony czosnek i utrzyj go w moździerzu z solą i cukrem. Natrzyj nim dokładnie mięso i odstaw na godzinę do lodówki. Pozostałe składniki marynaty wymieszaj, posmaruj nią wyjęte z lodówki mięso, zawiń ciasno w folię i włóż z powrotem do lodówki na minimum dwa - trzy dni. Możesz potrzymać nawet dłużej, jeżeli chcesz zrobić wędlinę. Na samą pieczeń wystarczy jeden dzień.
Wyjęte z lodówki mięso opłucz z marynaty i dokładnie osusz. Włóż do siatki lub owiń sznurkiem, aby zachowało kształt w trakcie pieczenia.
Obsmaż mięso na oliwie ze wszystkich stron, przełóż do brytfanny razem z oliwą, polej połową szklanki bulionu, dorzuć cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki i kilka ząbków czosnku (obranych i rozgniecionych). Przykryj i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz ok. 20 minut i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz jeszcze godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, w razie potrzeby podlej bulionem i piecz jeszcze ok. pół godziny, obracając mięso od czasu do czasu, aby się ładnie zrumieniło ze wszystkich stron. Wyjmij mięso na deskę i odstaw, aby odpoczęło.
Sos z pieczenia przelej do rondelka, zagotuj. Jeżeli potrzebujesz więcej sosu - dodaj bulionu. Utrzyj sos blenderem lub przetrzyj przez sito. Ewentualnie dopraw do smaku. Pieczeń podawaj z sosem i kluskami. Do tego sałatka z buraków lub z czerwonej kapusty.
Resztę mięsa z obiadu wystudź na desce. Kiedy już całkowicie przestygnie i obeschnie - schowaj do lodówki jako pyszny, pieczony baleron do kanapek.