Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub świąteczny obiad lub na wizytę.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 511
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9736
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 511
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9736
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Składniki
Przyprawy mieszamy i masujemy mieszanką mięso dookoła oraz solą. Pozostawiamy na godzinę przykryte folią na boku.
Do naczynia, w którym będziemy piec wlewamy 250 ml wody i wkładamy sztukę mięsa skórą do dołu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez żadnego przykrycia w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
Po godzinie dolewamy trochę wody (50-100 ml), przykrywamy folią i dalej pieczemy. Sprawdzamy co godzinę dolewając wodę. Po 4 godzinach pieczenia można obniżyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piec następną godzinę.
Po 5 godzinach pieczenia wyjmujemy mięso, ostrożnie kroimy na grube plastry. Podajemy z ulubionym sosem do ziemniaków oraz surówką.