Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie poznane w Austrii - bardzo przypadło mi do gustu. Pieczona łopatka wieprzowa z glazurowanymi w miodzie i przyprawionymi grubo mielonym pieprzem warzywami. Do tego gęsty, mięsno - winny sos...
Polecam.
Odsłon: 159
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4070
Polecam.
Odsłon: 159
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4070
Składniki
Mięso umyj, osusz i natrzyj dokładnie przyprawami - solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Zawiń ciasno w folię i włóż do lodówki na minimum 2 - 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso rozpakuj z folii i zwiąż dokładnie sznurkiem bawełnianym, aby zachowało kształt. Opiecz szybko z każdej strony na tłuszczu i przełóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Polej łuszczem ze smażenia i szklanką wywaru. Patelnię zostaw, nie myj - będzie potrzebna do sosu.
Włóż mięso do nagrzanego do 220 st. C piekarnika z włączonym termoobiegiem. Piecz ok. 10 minut i zmniejsz temperaturę do 170 st. C, przykryj naczynie i piecz ok. godziny na kilogram mięsa (już bez termoobiegu). Po tym czasie odkryj mięso i zwiększ znowu temperaturę do 220 stopni. Dopiecz przez ok.10 minut, wyjmij mięso i odstaw do wystygnięcia. Na patelni, na której podsmażałeś mięso, rozgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekaną szalotkę i rozgnieciony czosnek. Rozmieszaj łyżeczkę maki z odrobiną wina i wlej na patelnię. Zrób ciemną zasmażkę, wlej wino, sos spod pieczeni, dokładnie wymieszaj i podsmaż. Rozetrzyj sos blenderem na gładko.
Warzywa pokrój w dość duże słupki, zalej wrzątkiem z łyżeczką soli i łyżeczką cukru i blanszuj ok. 10 minut. Na patelni rozgrzej łyżką oliwy, dodaj łyżeczkę miodu i mieszaj, aż miód się rozpuści.
Wrzuć warzywa i mieszaj, aż całe otoczą się glazurą. Posyp obficie świeżo zmielonym pieprzem.
Podawaj plaster pieczeni podlany sosem i glazurowane warzywa najlepiej w towarzystwie czerwonego wina.