Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń wołowa Magdy Gessler to świetna propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Dzięki długiemu duszeniu oraz dodatkowi czerwonego wina, mięso jest kruche, soczyste i niezwykle aromatyczne.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je dokładnie solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej do wysokiej temperatury. Obsmaż mięso z każdej strony, nie ruszając nim w trakcie smażenia. W efekcie powinno mieć ładny, brązowy kolor. Zdejmij rostbef.
Na gorącą jeszcze patelnię wlej bulion i dokładnie wymieszaj, by zdjąć wszystkie pozostałości po smażeniu.
W rondlu rozgrzej łyżeczkę oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojoną w grubą kostkę marchew. Przykryj pokrywką i duś przez 5 minut do zmiękczenia warzyw.
Do rondla wlej zawartość patelni i wymieszaj wszystko razem. Dodaj mięso i podlej je czerwonym winem, by ciecz przykrywała pieczeń w około dwóch trzecich.
Przykryj rondel pokrywką i duś mięso przez około 2,5 godziny, obracając je co około 30 minut i w razie potrzeby dolewając wina.
Po tym czasie dodaj resztę przypraw: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, jałowiec. Gotuj przez jeszcze około 20-30 minut.
Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmij je na osobny talerz. Sos przecedź przez sitko. Marchewkę dobrze przeciśnij, by zagęścić sos. Ponownie go zagotuj.
Pieczeń wołową Magdy Gessler podawaj na ciepło, z dodatkiem przygotowanego sosu.