Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa pieczeni pochodzi od wina burgundzkiego, w którym jest najpierw bejcowana z warzywami i przyprawami. Klasyczny przepis w mojej wielokrotnie sprawdzonej wersji.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 695
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 43
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 249
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 408
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 695
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 43
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 249
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 408
Składniki
Doprawic mieso pieprzem i umiescic w odpowiednio duzym woreczku do zamrazania. Obrac cebule, marchew, seler i czosnek do marynaty, drobno pokroic i wszystko razem zblendowac. Dodac wino i przyprawy. Mieso w woreczku z marynata umiescic na co najmniej godzine w lodówce, najlepiej jednak na cala noc.
Wyjac mieso z marynaty, dobrze odcedzic i osuszyc papierowym recznikiem. Przecedzic marynate przez sitko, zebrac klarowny plyn, naciagnac jego czesc do strzykawki i wstrzyknac go w kilku miejscach do miesa. To jest doskonaly sposób na soczyste pieczenie, wystarczy kupic w aptece mozliwie duza strzykawke jednorazowa z gruba igla.
Obrac lub oczyscic seler, marchew, cebule i pora, nastepnie pokroic na kawalki. Posolic mieso,, rozgrzać olej w brytfannie, podsmazyc na nim mieso ze wszystkich stron i wyjac na chwile. Dodac do brytfanny przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy i dusic wszystko razem przez chwile. Nastepnie ulozyc pieczeń na warzywach, dodac 2/3 plynu marynaty i bulion wolowy. Piec/dusic pod przykryciem w piekarniku, w temp 150° C przez ok. 1,5-2 godziny, podlewajac co jakis czas plynem.
Wyjąć pieczen z piekarnika, owinac folia i pozostawic na ok. 10 minut. Przecedzic sos z pieczeni przez drobne sito do rondelka, doprowadzic do wrzenia i zredukowac jego ilosc o około 1/3, w razie potrzeby lekko zgescic i przyprawić. Pieczen pokroic i podac z sosem.