Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń z jajkiem w cieście francuskim to bardzo szybki i prosty w realizacji patent na smakowite danie. Możesz podawać ją na gorąco i na zimno.
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 596
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8915
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 596
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8915
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 66
Składniki
Namocz kajzerki – jeśli masz taką możliwość, w bulionie, ale może to być także mleko lub woda.
Ugotuj 5 jajek na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Obierz ze skorupek i odłóż do przestudzenia.
Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę i zeszklij na maśle klarowanym.
Posiekaj drobno obrane ząbki czosnku i natkę pietruszki.
Połącz w misce mięso mielone, cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Dodaj odciśnięte z nadmiaru płynu kajzerki i obie mielone papryki. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Na jego środku (wzdłuż dłuższego boku) uformuj szeroki pas z połowy masy mięsnej (ma zająć trochę mniej niż 1/3 powierzchni ciasta). Ułóż na nim w rzędzie ugotowane jajka. Przykryj je drugą połową mięsa.
Natnij ciasto francuskie w kilku miejscach, zaczynając mięsa, a kończąc na krawędzi arkusza. Wykorzystaj „zakładki”, które powstały i szczelnie owiń nimi mięso. Posmaruj pieczeń żółtkiem (możesz użyć do tego celu silikonowego pędzelka).
Ułóż pieczeń na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut.