Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-03-2025
Pieczeń z jajkiem w cieście francuskim to bardzo szybki i prosty w realizacji patent na smakowite danie. Możesz podawać ją na gorąco i na zimno.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 18
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1156
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 172
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 241
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 18
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1156
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 172
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 241
Składniki
Namocz kajzerki – jeśli masz taką możliwość, w bulionie, ale może to być także mleko lub woda.
Ugotuj 5 jajek na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Obierz ze skorupek i odłóż do przestudzenia.
Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę i zeszklij na maśle klarowanym.
Posiekaj drobno obrane ząbki czosnku i natkę pietruszki.
Połącz w misce mięso mielone, cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Dodaj odciśnięte z nadmiaru płynu kajzerki i obie mielone papryki. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Na jego środku (wzdłuż dłuższego boku) uformuj szeroki pas z połowy masy mięsnej (ma zająć trochę mniej niż 1/3 powierzchni ciasta). Ułóż na nim w rzędzie ugotowane jajka. Przykryj je drugą połową mięsa.
Natnij ciasto francuskie w kilku miejscach, zaczynając mięsa, a kończąc na krawędzi arkusza. Wykorzystaj „zakładki”, które powstały i szczelnie owiń nimi mięso. Posmaruj pieczeń żółtkiem (możesz użyć do tego celu silikonowego pędzelka).
Ułóż pieczeń na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut.