Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń zapiekana w sosie pomidorowym

Pieczeń zapiekana w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 543

Dodano:

Odsłon: 18892

Pyszne mielone mięso w formie pieczeni. Dzięki bulionowi wymieszanemu z przecierem, oprócz powstania samego sosu, polanie mięsa podczas pieczenia spowodowało powstanie apetycznej skórki na wierzchu.

Składniki

  • 500g mielonego mięsa z indyka (najlepiej mięso zmielić samemu)
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 5 łyżek otrąb owsianych (w razie potrzeby można dodać więcej)
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 220ml wody
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • posiekany świeży koperek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone, jajka, posiekane drobno cebule, otręby i musztardę przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy wszystko ręcznie. Mięso musi być dość zwarte, aby po wyrobieniu uformować je w kształt pieczeni.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony, a następnie przekładamy je do formy do pieczenia. Zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą.
    Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut.

  3. Po upieczeniu mięso wyciągamy, układamy na półmisku. Powstały sos przelewamy do rondelka, dokładamy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotowy sos wylewamy obok pieczeni. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń