Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dorada to gatunek ryb morskich. Popularnością cieszy się nieprzerwanie już od starożytności, gdzie była przysmakiem Rzymian. Również dziś często pojawia się na talerzach, doceniana za swój smak i delikatne mięso oraz wiele właściwości odżywczych. Dorada jest tak smaczna, że czym prościej przyrządzona tym lepiej. Moja propozycja to dorada pieczona podana ze słupkami gotowanych na parze ziemniaków i lekką sałatką z młodego szpinaku.
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 71
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 51
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 49
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 91
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19663
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 71
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 51
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 49
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 91
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19663
Składniki
Niby frytki: Obrane ziemniaki kroimy w słupki. Oprószamy solą ziołową. Układamy w naczyniu żaroodpornym na wierzchu układamy masło. Naczynie umieszczamy w parowarze. Ziemniaki parujemy około 15-20 minut, zależy od odmiany. Ryba: Skórę dorady nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach. Rybę oprószamy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w plasterki. Żeliwną patelnię/żeliwne naczynie nagrzewamy w piecyku w 220°C. Na rozgrzanej patelni układamy plasterki cytryny, a na nich rybę. Pieczemy przez 15-20 minut w zależności od wielkości ryby. Sałatka: W czasie pieczenia ryby przygotowujemy sałatkę. Na talerzach układamy listki szpinaku, plasterki rzodkiewki. Sałatkę polewamy jogurtem. Posypujemy solą i pieprzem. Rybę podajemy z sałatką i niby frytkami. Smacznego.