Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dorada to gatunek ryb morskich. Popularnością cieszy się nieprzerwanie już od starożytności, gdzie była przysmakiem Rzymian. Również dziś często pojawia się na talerzach, doceniana za swój smak i delikatne mięso oraz wiele właściwości odżywczych. Dorada jest tak smaczna, że czym prościej przyrządzona tym lepiej. Moja propozycja to dorada pieczona podana ze słupkami gotowanych na parze ziemniaków i lekką sałatką z młodego szpinaku.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Niby frytki: Obrane ziemniaki kroimy w słupki. Oprószamy solą ziołową. Układamy w naczyniu żaroodpornym na wierzchu układamy masło. Naczynie umieszczamy w parowarze. Ziemniaki parujemy około 15-20 minut, zależy od odmiany. Ryba: Skórę dorady nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach. Rybę oprószamy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w plasterki. Żeliwną patelnię/żeliwne naczynie nagrzewamy w piecyku w 220°C. Na rozgrzanej patelni układamy plasterki cytryny, a na nich rybę. Pieczemy przez 15-20 minut w zależności od wielkości ryby. Sałatka: W czasie pieczenia ryby przygotowujemy sałatkę. Na talerzach układamy listki szpinaku, plasterki rzodkiewki. Sałatkę polewamy jogurtem. Posypujemy solą i pieprzem. Rybę podajemy z sałatką i niby frytkami. Smacznego.