Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsi rzadko pojawiają się na naszych stołach a szkoda bo mięso a nawet gęsi smalec są bardzo zdrowe.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 930
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104817
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 401
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 930
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104817
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 401
Składniki
W wodzie rozmieszać sól, dodać przyprawy i zanurzyć w tak przygotowanej solance całą gęś na 24 godziny.
Gęś wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przeciśniętym przez prasę czosnkiem i obsypać w środku oraz na zewnątrz majerankiem roztartym w dłoniach oraz czarnym pieprzem. Jabłka przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i włożyć do środka . Gęś przełożyć do dużej brytfanny , obłożyć gałązkami rozmarynu i wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika. Piec 4,5 godziny. W trakcie pieczenia, gęś odwrócić by piekła się równomiernie. Po trzech godzinach zlać tłuszcz (u mnie wytopiło się ponad 1 litr ). Gęś nakłuć wykałaczką by wypłynęła resztka tłuszczu i podlać winem. Ponownie wstawić do piekarnika na kolejną godzinę. Na pół godziny przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę by gęś się ładnie zrumieniła.