Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsi rzadko pojawiają się na naszych stołach a szkoda bo mięso a nawet gęsi smalec są bardzo zdrowe.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7902
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1173
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13668
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7902
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1173
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13668
Składniki
W wodzie rozmieszać sól, dodać przyprawy i zanurzyć w tak przygotowanej solance całą gęś na 24 godziny.
Gęś wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przeciśniętym przez prasę czosnkiem i obsypać w środku oraz na zewnątrz majerankiem roztartym w dłoniach oraz czarnym pieprzem. Jabłka przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i włożyć do środka . Gęś przełożyć do dużej brytfanny , obłożyć gałązkami rozmarynu i wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika. Piec 4,5 godziny. W trakcie pieczenia, gęś odwrócić by piekła się równomiernie. Po trzech godzinach zlać tłuszcz (u mnie wytopiło się ponad 1 litr ). Gęś nakłuć wykałaczką by wypłynęła resztka tłuszczu i podlać winem. Ponownie wstawić do piekarnika na kolejną godzinę. Na pół godziny przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę by gęś się ładnie zrumieniła.