Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsi rzadko pojawiają się na naszych stołach a szkoda bo mięso a nawet gęsi smalec są bardzo zdrowe.
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 33
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 308
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 4404
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 35
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1016
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 33
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 308
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 4404
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 35
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1016
Składniki
W wodzie rozmieszać sól, dodać przyprawy i zanurzyć w tak przygotowanej solance całą gęś na 24 godziny.
Gęś wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przeciśniętym przez prasę czosnkiem i obsypać w środku oraz na zewnątrz majerankiem roztartym w dłoniach oraz czarnym pieprzem. Jabłka przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i włożyć do środka . Gęś przełożyć do dużej brytfanny , obłożyć gałązkami rozmarynu i wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika. Piec 4,5 godziny. W trakcie pieczenia, gęś odwrócić by piekła się równomiernie. Po trzech godzinach zlać tłuszcz (u mnie wytopiło się ponad 1 litr ). Gęś nakłuć wykałaczką by wypłynęła resztka tłuszczu i podlać winem. Ponownie wstawić do piekarnika na kolejną godzinę. Na pół godziny przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę by gęś się ładnie zrumieniła.