Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona Gęś na Świętego Marcina

Pieczona Gęś na Świętego Marcina

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1040

Dodano:

Odsłon: 2821

Zapraszam Was po przepis na przepyszną gęś! Warto raz do roku zaserwować sobie takie danie! ;)

Składniki

  • 1 gęś (4-5kg)
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 3 ząbki czosnku
  • kileliszek wódki lub brandy
  • sok z cytryny
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gęś myjemy i osuszamy. Nacieramy sokiem z cytryny. Czosnek obieramy i siekamy - mieszamy z solą i ziołami. Nacieramy gęś z zewnątrz i w środku.

    Jabłka myjemy, kilka kroimy na pół, resztę na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiatrkami jabłek napełniamy gęś i zszywamy.

  2. Przekładamy do gęsiarki i podlewamy wodą.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 C. Polewamy alkoholem i przykrywamy. Zmniejszamy temp. do 180 C i pieczemy 2,5-3 godziny, aby gęś się dobrze zarumieniła.

  3. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Posypujemy solą i majerankiem i razem z połówkami jabłek dokładamy do gęsi na ok. 30 min przed końcem pieczenia.

  4. Gęś podajemy z kartoflami, żurawiną i czerwoną kapustą.

    Dobre rady:
    1) Najlepiej kupić młodą gęś - do 5 kg - mają najsmaczniejsze mięso
    2) W czasie pieczenia 5kg gęsi wytapia nam się ok. 1kg tłuszczu - warto go zebrać i używać do smażenia ziemniaków lub innych mięs

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń