Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam Was po przepis na przepyszną gęś! Warto raz do roku zaserwować sobie takie danie! ;)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2281
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4372
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1294
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 272
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2281
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4372
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1294
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 272
Składniki
Gęś myjemy i osuszamy. Nacieramy sokiem z cytryny. Czosnek obieramy i siekamy - mieszamy z solą i ziołami. Nacieramy gęś z zewnątrz i w środku. Jabłka myjemy, kilka kroimy na pół, resztę na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiatrkami jabłek napełniamy gęś i zszywamy.
Przekładamy do gęsiarki i podlewamy wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 C. Polewamy alkoholem i przykrywamy. Zmniejszamy temp. do 180 C i pieczemy 2,5-3 godziny, aby gęś się dobrze zarumieniła.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Posypujemy solą i majerankiem i razem z połówkami jabłek dokładamy do gęsi na ok. 30 min przed końcem pieczenia.
Gęś podajemy z kartoflami, żurawiną i czerwoną kapustą. Dobre rady: 1) Najlepiej kupić młodą gęś - do 5 kg - mają najsmaczniejsze mięso 2) W czasie pieczenia 5kg gęsi wytapia nam się ok. 1kg tłuszczu - warto go zebrać i używać do smażenia ziemniaków lub innych mięs