Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 1196
Dodano: 10.11.2018
Odsłon: 7059
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Gęś myjemy i osuszamy. Nacieramy sokiem z cytryny. Czosnek obieramy i siekamy - mieszamy z solą i ziołami. Nacieramy gęś z zewnątrz i w środku.
Jabłka myjemy, kilka kroimy na pół, resztę na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiatrkami jabłek napełniamy gęś i zszywamy.
Przekładamy do gęsiarki i podlewamy wodą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 C. Polewamy alkoholem i przykrywamy. Zmniejszamy temp. do 180 C i pieczemy 2,5-3 godziny, aby gęś się dobrze zarumieniła.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Posypujemy solą i majerankiem i razem z połówkami jabłek dokładamy do gęsi na ok. 30 min przed końcem pieczenia.
Gęś podajemy z kartoflami, żurawiną i czerwoną kapustą.
Dobre rady:
1) Najlepiej kupić młodą gęś - do 5 kg - mają najsmaczniejsze mięso
2) W czasie pieczenia 5kg gęsi wytapia nam się ok. 1kg tłuszczu - warto go zebrać i używać do smażenia ziemniaków lub innych mięs
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

SlodkoSlodka83 10 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Smacznie :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz