Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie trwa długo ale zapewniam, że warto. Kaczka jest pyszna z chrupiącą skórką.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5525
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1018
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12014
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5126
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1445
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5525
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1018
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12014
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5126
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1445
Składniki
Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Natrzeć kaczkę i odstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie przełożyć kaczkę do mocnego woreczka foliowego, wlać marynatę. Woreczek mocno związać i włożyć do miski. Odstawić na 24 godziny. Woreczek z kaczką obrócić kilka razy by marynata pokryła dokładnie mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem, kilkoma łyżkami oleju i domową vegetą. Piec godzinę. Po tym czasie dolać marynatę, w której macerowała się kaczka, dodać 2-3 listki laurowe, kilka plasterków cytryny i gałązki rozmarynu. Do środka włożyć 2 winne jabłka pokrojone w grube cząstki. Delikatnie posypać jeszcze majerankiem i piec do miękkości około następnej godziny.Pod koniec pieczenia kaczkę wyjąć i przy pomocy pędzla posmarować całą miodem. Dzięki temu ładnie się zrumieni a skórka będzie chrupiąca. Kaczka jest przepyszna, chociaż czas przygotowania dość długi.