Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie trwa długo ale zapewniam, że warto. Kaczka jest pyszna z chrupiącą skórką.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Składniki
Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Natrzeć kaczkę i odstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie przełożyć kaczkę do mocnego woreczka foliowego, wlać marynatę. Woreczek mocno związać i włożyć do miski. Odstawić na 24 godziny. Woreczek z kaczką obrócić kilka razy by marynata pokryła dokładnie mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem, kilkoma łyżkami oleju i domową vegetą. Piec godzinę. Po tym czasie dolać marynatę, w której macerowała się kaczka, dodać 2-3 listki laurowe, kilka plasterków cytryny i gałązki rozmarynu. Do środka włożyć 2 winne jabłka pokrojone w grube cząstki. Delikatnie posypać jeszcze majerankiem i piec do miękkości około następnej godziny.Pod koniec pieczenia kaczkę wyjąć i przy pomocy pędzla posmarować całą miodem. Dzięki temu ładnie się zrumieni a skórka będzie chrupiąca. Kaczka jest przepyszna, chociaż czas przygotowania dość długi.