Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To najprostszy przepis na pieczoną w całości kaczkę. Przy czym kaczka wychodzi pyszna, zarumieniona, pachnąca przyprawami. Robi się ją raz dwa, bez faszerowania, prosto i sprawnie.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 4339
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 4339
Składniki
Kaczkę myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy olej i dodajemy przyprawy: sól, majeranek, pieprz oraz paprykę. Dokładnie mieszamy na pastę. Gdyby była zbyt gęsta, dolewamy odrobinę oleju. Główkę czosnku, bez obierania, przekrawamy w poprzek na pół i bardzo starannie nacieramy nim kaczkę – z wierzchu i od środka. Następnie mięso nacieramy dokładnie przygotowaną pastą przyprawową – także z wierzchu i w środku. Na koniec, do wnętrza tak doprawionej kaczki, wkładamy używany wcześniej czosnek (obrany lub ewentualnie może być w łupinkach) oraz łyżkę masła. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na jakieś 2-3 godziny - Oczywiście można je także przygotować wcześniej i wstawić do lodówki np. na noc.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Kaczkę wyjmujemy z lodówki, układamy stroną z piersiami do dołu, a na dno naczynia wlewamy wodę, dodajemy olej oraz masło. Obraną cebulę kroimy na ósemki, jabłka (mogą być ze skórką) również dzielimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne, po czym wraz z cebulą układamy w naczyniu obok kaczki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Kaczkę pieczemy na drugiej półce od dołu w funkcji grzanie góra-dół przez ok. 2 godziny. Pieczemy godzinę bez podnoszenia pokrywki, następnie przewracamy kaczkę na drugą stronę, ponownie przykrywamy i pieczemy dalej. Jednak w trakcie drugiej godziny co jakiś czas (co 10-15 minut) podnosimy pokrywkę i polewamy mięso sosem z dna naczynia tak, by kaczka po upieczeniu nie była sucha. Tą drugą godzinę pieczenia należy czasem wydłużyć, wszystko zależy od kaczki – trzeba piec tak długo, aż mięso będzie dobrze odchodzić od kości i będzie odpowiadało nam stopniem miękkości.
Gotową kaczkę wyjmujemy z piekarnika oraz z naczynia, układamy na talerzu/półmisku i przykrywamy folią aluminiową (by zachować ciepło). Zostawiamy w ten sposób na 10-15 minut. Dzięki temu po przekrojeniu soki z kaczki nie wypłyną, tylko zostaną w mięsie, a kaczka zachowa większą soczystość. Po tym czasie porcjujemy i podajemy z porcją zapieczonej cebuli i jabłek.