Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na szybki obiad? Pieczona karkówka. Możesz ją przygotować samodzielnie albo z kolorowymi warzywami, które dołożysz do naczynia żaroodpornego. Jest świetnie doprawiona i łatwa do przyrządzenia.
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 71
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 854
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 143
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 71
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 854
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 143
Składniki
Karkówkę przetnij na pół, a następnie w średniej wielkości kawałki. Będzie łatwiejsza do upieczenia. Z każdej strony dopraw solą i pieprzem. W małej misce wymieszaj oliwę z papryką słodką, wędzoną, majerankiem, kminkiem. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek.
Każdy kawałek mięsa dokładnie natrzyj przyprawami. Przełóż do lodówki najlepiej na 12 godzin. Wyciągnij mięso i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Włóż karkówkę i piecz najpierw pod przykryciem przez około 40 minut, a później bez pokrywki przez około 20 minut.
Do naczynia żaroodpornego możesz włożyć od razu ulubione warzywa, np. cebulę, paprykę, dynię, cukinię czy pieczarki.