Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na szybki obiad? Pieczona karkówka. Możesz ją przygotować samodzielnie albo z kolorowymi warzywami, które dołożysz do naczynia żaroodpornego. Jest świetnie doprawiona i łatwa do przyrządzenia.
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21339
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 50
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 14
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21339
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 50
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 14
Składniki
Karkówkę przetnij na pół, a następnie w średniej wielkości kawałki. Będzie łatwiejsza do upieczenia. Z każdej strony dopraw solą i pieprzem. W małej misce wymieszaj oliwę z papryką słodką, wędzoną, majerankiem, kminkiem. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek.
Każdy kawałek mięsa dokładnie natrzyj przyprawami. Przełóż do lodówki najlepiej na 12 godzin. Wyciągnij mięso i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Włóż karkówkę i piecz najpierw pod przykryciem przez około 40 minut, a później bez pokrywki przez około 20 minut.
Do naczynia żaroodpornego możesz włożyć od razu ulubione warzywa, np. cebulę, paprykę, dynię, cukinię czy pieczarki.