Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na szybki obiad? Pieczona karkówka. Możesz ją przygotować samodzielnie albo z kolorowymi warzywami, które dołożysz do naczynia żaroodpornego. Jest świetnie doprawiona i łatwa do przyrządzenia.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 69
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 657
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 77
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 69
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 657
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 77
Składniki
Karkówkę przetnij na pół, a następnie w średniej wielkości kawałki. Będzie łatwiejsza do upieczenia. Z każdej strony dopraw solą i pieprzem. W małej misce wymieszaj oliwę z papryką słodką, wędzoną, majerankiem, kminkiem. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek.
Każdy kawałek mięsa dokładnie natrzyj przyprawami. Przełóż do lodówki najlepiej na 12 godzin. Wyciągnij mięso i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Włóż karkówkę i piecz najpierw pod przykryciem przez około 40 minut, a później bez pokrywki przez około 20 minut.
Do naczynia żaroodpornego możesz włożyć od razu ulubione warzywa, np. cebulę, paprykę, dynię, cukinię czy pieczarki.