Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszną i aromatyczną karkówkę pieczoną, która idealnie sprawdzi się jako domowa wędlina. To doskonała propozycja na obiad, kanapki czy przyjęcia. Wykorzystując prostą marynatę, możemy uzyskać wyjątkowy smak, który zachwyci każdego. Ta pieczona karkówka to idealny sposób na domową wędlinę, która zadowoli całą rodzinę. Świetnie smakuje na ciepło, podana jako danie główne, ale również doskonale sprawdzi się na zimno, w roli wędliny na kanapki.
naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia, miska
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
W misce umieszczamy majonez oraz musztardę, dodajemy sól, czarny pieprz, czosnek granulowany, paprykę, majeranek oraz prażoną cebulkę wszystkie składniki marynaty dokładnie razem łączymy. W dużym naczyniu umieszczamy karkówkę i dokładnie smarujemy ją przygotowaną marynatą. Naczynie z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i wkładamy do rękawa do pieczenia, rękaw zapinamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Karkówkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° około 2,5 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu mięso wstawiamy do lodówki. Przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw aby mięso ładnie się przypiekło z wierzchu.