Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polacy przykładają coraz większą wagę do zdrowej diety, która – jak wiadomo – nie idzie w parze z jedzeniem ciężkostrawnych, smażonych dań mięsnych. Jednocześnie wciąż stosunkowo niewiele osób gotowych jest przejść na dietę wegetariańską. Jak pogodzić te sprzeczności? Wystarczy zacząć przyrządzać mięso w inny sposób! Wieprzowina nie musi ociekać przepalonym tłuszczem z patelni. Zdecydowanie zdrowsza, a przy tym równie smaczna, jest pieczona karkówka w sosie ziołowym.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1060
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4708
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1359
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1060
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4708
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1359
Składniki
Posiekaj dość drobno zioła. Ząbki czosnku obierz i pokrój na plasterki. Umyj karkówkę i osusz staranni ręcznikiem papierowym. W mięsie wykonaj niewielkie regularne nacięcia i powkładaj w nie plasterki czosnku. Natrzyj karkówkę oliwą. Równomiernie oprósz solą, pieprzem i ziołami. Owiń mięso folią spożywczą i odłóż do lodówki na kilkanaście godzin.
Zamarynowaną karkówkę pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm. Przygotuj naczynie żaroodporne z przykrywką. Na jego dno wlej wino i ułóż mięso tak, by plastry tylko nieznacznie zachodziły na siebie.
Wstaw karkówkę pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 1 ½ godziny. Po tym czasie zdejmij przykrywkę, podnieś temperaturę w piekarniku i piecz mięso jeszcze przez około 15 minut – aż się zrumieni na wierzchu.
Podawaj plastry karkówki polane sosem ziołowym, który powstanie na dnia naczynia żaroodpornego podczas pieczenia.