Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2572 Ocena: 19748

Dodano:

Odsłon: 2845

Wspaniałe mięsko na obiad.

Składniki

  • piersi z indyka 1 kg
  • Oleju 4 łyżki
  • Soli 2 łyżeczki
  • Pieprzu 3/4 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • Tymianek 1 ½ łyżeczki
  • papryka czerwona słodka 1 ½ łyżeczki
  • Musztarda 1 łyżka
  • Miód 2 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Żurawina do mięs
  • Sałata lodowa
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczona pierś z indyka

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać wszystkie przyprawy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmaruj pierś indyka i odstaw najlepiej na całą noc do lodówki, aby indyk się zamarynował.
    Po tym czasie pierś ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywką i piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C. Na ostatnie 20 minut piec bez przykrycia, by indyk się przyrumienił. Podawać na sałacie i polać żurawiną do mięs.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń