Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona polenta à la pizza

Pieczona polenta  à la pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 342 Ocena: 3076

Dodano:

Odsłon: 254

Polenta zwana też mamałygą to danie z gotowanej kaszy kukurydzianej. Świetnie sprawdza się jako blat do pizzy!

Składniki

  • Kasza kukurydziana - 200g
  • Suszone pomidory - 8 plastrów
  • Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Sos pomidorowy (lub przecier) - 3 łyżki
  • Ulubione dodatki na pizzę, u mnie:
  • Czarne oliwki, pomidorki koktajlowe,
  • marynowana jalapeno, mozzarella
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczona polenta à la pizza

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy ok 1l wody. Kiedy się zagotuje wsypujemy powoli kaszę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gotujemy, aż kasza zmięknie (u mnie wystarczyło 15 minut). Masa ma być gęsta, ale nie może się przypalić. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie dolać trochę wody.
    Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę z puszki, pokrojone suszone pomidory i zioła prowansalskie.

    Gotową masę przekładamy do blachy (23 x 33cm), na papier do pieczenia. Rozkładamy równą warstwę.

  2. Polentę smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione dodatki.
    Pieczemy w 160 stopniach 20 minut na termoobiegu.

    Można podawać od razu na ciepło lub zimno. Po wystygnięciu jest twardsza i łatwiej się kroi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń