Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polenta zwana też mamałygą to danie z gotowanej kaszy kukurydzianej. Świetnie sprawdza się jako blat do pizzy!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1605
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1013
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1605
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 1013
Składniki
Do garnka wlewamy ok 1l wody. Kiedy się zagotuje wsypujemy powoli kaszę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gotujemy, aż kasza zmięknie (u mnie wystarczyło 15 minut). Masa ma być gęsta, ale nie może się przypalić. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie dolać trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę z puszki, pokrojone suszone pomidory i zioła prowansalskie. Gotową masę przekładamy do blachy (23 x 33cm), na papier do pieczenia. Rozkładamy równą warstwę.
Polentę smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione dodatki. Pieczemy w 160 stopniach 20 minut na termoobiegu. Można podawać od razu na ciepło lub zimno. Po wystygnięciu jest twardsza i łatwiej się kroi.