Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona ryba z frytkami z batatów

Pieczona ryba z frytkami z batatów

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 109

Szybkie i pyszne danie. Rybę można podać z ziemniakami, ryżem lub frytkami. Użyłam mintaja, ale można przygotować danie z każdej ryby filetowanej, np. z łososia, tilapi, dorsza czy soli. U mnie wersja frytek z batatów smażonych na oleju, można użyć ziemniaków.

Składniki

  • Ryba - filety
  • Marchewka - 3 szt.
  • Por - Biała część
  • Koperek - pół pęczka
  • Bataty lub ziemniaki na frytki
  • Sól, pieprz, wybrane przyprawy
  • Masło - kilka łyżek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczona ryba z frytkami z batatów

Przygotowanie

  1. Zamrożoną rybę rozmrozić. Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach, pora pokroić w talarki, koperek pokroić.

  2. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jeśli takiego nie ma, można użyć folii aluminiowej, wtedy każda porcje należy zawinąć w osobny kawałek folii błyszcząca stroną na zewnątrz.
    Rybę przyprawić według uznania, położyć kawałek masła, posypać koperkiem.

  3. Posypać pokrojonym porem.

  4. Na to położyć tartą marchew. Posolić i włożyć do piekarnika na około 20 minut. W międzyczasie usmażyć frytki (ugotować ziemniaki lub ryż).

  5. Gotowe danie podawać na stół :)
    Marchewka z porem służy za sałatkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń