Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona w rękawie karkówka z suszonymi śliwkami

Pieczona w rękawie karkówka z suszonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3416

Dodano:

Odsłon: 2885

Moje ulubione połączenie mięsa z owocami:) Karkówka nadziewana suszonymi /lub wędzonymi:)/ śliwkami, natarta przyprawami i pieczona w rękawie. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno:)

Składniki

  • karkówka 1,5 kg
  • śliwki suszone 15 szt
  • czosnek 5 ząbków
  • majeranek 3 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • pieprz mielony 1 łyżeczka płaska
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i osuszamy a następnie przez całą długość ostrym długim nożem robimy dwa nacięcia-tunele w które wciskamy suszone śliwki.
    Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy i całość rozcieramy. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

  2. Następnego dnia mięso przekładamy do foliowego rękawa i pieczemy ok. 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń