Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Halibut to dosyć tłusta ryba, więc idealnie nadaje się do pieczenia. Moja dzisiejsza propozycja to pieczone dzwonka halibuta w glazurze na bazie miso, sosu mirin oraz sosu sojowego. Sos mirin powstaje na bazie słodkiego wina ryżowego i powinien mieć około 14% alkoholu. W smaku sos mirin jest dość słodki, ale jednocześnie lekko ostry i pełny w swym bukiecie. Sos mirin jest doskonałym dopełnieniem sosu sojowego oraz pasty miso. Dla uzupełnienia informacji dodam, że pasta miso to japońska pasta ze sfermentowanej soi. Po połączeniu tych smaków, otrzymamy bogatą w smaku marynatę idealną do pieczonych ryb.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 744
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 322
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 731
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 744
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 36
Składniki
Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Rybę za pomocą pędzelka pokrywamy marynatą. Odstawiamy na 15 minut, by przeszedł smakiem. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 15 minut w 200°C. Podczas pieczenia rybę należy smarować co klika minut pozostałą marynatą. Upieczoną rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.