Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone gołąbki z dodatkiem gęsiego smalcu:

Pieczone gołąbki z dodatkiem gęsiego smalcu:

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 2729

Dodano:

Odsłon: 1800

Całkiem niedawno odkryłam walory zdrowotne i smakowe gęsiego smalcu. Jest jednym z najzdrowszych tłuszczów-oczywiście jedzony w rozsądnych ilościach. Więcej na jego temat możecie przeczytać w internecie.

Składniki

  • 1 duża główka kapusty
  • 3 szklanki suchego ryżu
  • 6 szklanek rosołu lub bulionu
  • 1,5 kg mielonej łopatki
  • 70 dag wędzonego boczku
  • 2 kopiaste łyżki gęsiego smalcu
  • 2 cebule
  • 2 całe jajka
  • sól,pieprz, wędzona papryka do smaku
  • Sos paprykowo-pomidorowy:
  • 2 czerwone papryki
  • 3 duże pomidory bez skórki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki ostrego keczupu
  • sól, pieprz, cukier do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Kapustę sparzyć, ściąć gruby "nerw".
    Odmierzyć 6 szklanek rosołu lub bulionu. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać przepłukany ryż i gotować przez 8 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Nakryć i odstawić by przestygł.
    Na gęsim smalcu zeszklić pokrojoną cebulę z boczkiem. .
    Ryż przełożyć do miski, dodać zmieloną łopatkę, zrumieniony boczek z cebulką, jajka i przyprawy. Wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na liście i ciasno zwijać.Dno dużej formy (tej z wyposażenia piekarnika) posmarować cienko olejem. Układać gołąbki. Całość zalać sosem .


    Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę i obrane pomidory . Dusić do miękkości. Podlać wodą zmieszaną z keczupem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
    Piec w piekarniku 1,5 godziny w tem. 165 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń