Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Całkiem niedawno odkryłam walory zdrowotne i smakowe gęsiego smalcu. Jest jednym z najzdrowszych tłuszczów-oczywiście jedzony w rozsądnych ilościach. Więcej na jego temat możecie przeczytać w internecie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5509
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11987
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5509
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11987
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Składniki
Kapustę sparzyć, ściąć gruby "nerw". Odmierzyć 6 szklanek rosołu lub bulionu. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać przepłukany ryż i gotować przez 8 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Nakryć i odstawić by przestygł. Na gęsim smalcu zeszklić pokrojoną cebulę z boczkiem. . Ryż przełożyć do miski, dodać zmieloną łopatkę, zrumieniony boczek z cebulką, jajka i przyprawy. Wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na liście i ciasno zwijać.Dno dużej formy (tej z wyposażenia piekarnika) posmarować cienko olejem. Układać gołąbki. Całość zalać sosem . Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę i obrane pomidory . Dusić do miękkości. Podlać wodą zmieszaną z keczupem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Piec w piekarniku 1,5 godziny w tem. 165 stopni.