Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-04-2020
Pyszne danie z mięsa mielonego. Proporcje na 4 osoby.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 665
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1868
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 406
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 665
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1868
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 406
Składniki
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na palelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy się zezłocą wlewamy pasattę pomidorową (lub pomidory w puszcze). Dodajemy oregano, majeranek i bazylię. Szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i dusimy na wolnym ogniu.
Mięso mielone przekładamy do miski, dosypujemy bułkę tartą i wbijamy 1 jajko. Mięso wyrabiamy aż otrzymamy jednolitą masę, Następnie formujemy kuleczki tej samej wielkości i odkładamy na talerz.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy uformowane kotleciki. Smażymy ze wszystkich stron na dość wysokiej temperaturze do momentu aż będą mocno brązowe (jak na zdjęciu). Nie bójcie się tej lekkiej przypalenizny - o to w tym chodzi - po upieczeniu będą przepyszne. Usmażone kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra - dół). Kotleciki zalewamy pastą pomidorową z ziołami. Wkładamy do piekarnika na 25 min.
Gdy mięso zapieka się z pomidorami w osolonej wodzie gotujemy makaron. Makaron powinien być al dente (na ząb). Odcedzamy i odstawiamy.
Wyjmujemy kotleciki z piekarnika i posypujemy posiekaną pietruszką.
Makaron przekładamy do garnka lub miski (ja zwykle przekładam do tego, w którym się gotował), zalewamy mięsem z pomidorami i mieszamy do momentu, aż makaron starannie obklei się sosem.
Wykładamy na talerz i dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego :)