Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone kotleciki w sosie z makaronem

Przepis dnia 2020-04-05
Pieczone kotleciki w sosie z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 7197

Dodano:

Odsłon: 473

Pyszne danie z mięsa mielonego. Proporcje na 4 osoby.

Składniki

  • 500 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • 250 dag makaronu tagliatelle
  • 1000 dag passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/5 łyzeczki majeranku
  • 1/5 łyżeczki bazylii
  • natka z pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone kotleciki w sosie z makaronem

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na palelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy się zezłocą wlewamy pasattę pomidorową (lub pomidory w puszcze). Dodajemy oregano, majeranek i bazylię. Szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i dusimy na wolnym ogniu.

  2. Mięso mielone przekładamy do miski, dosypujemy bułkę tartą i wbijamy 1 jajko. Mięso wyrabiamy aż otrzymamy jednolitą masę, Następnie formujemy kuleczki tej samej wielkości i odkładamy na talerz.

  3. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy uformowane kotleciki. Smażymy ze wszystkich stron na dość wysokiej temperaturze do momentu aż będą mocno brązowe (jak na zdjęciu). Nie bójcie się tej lekkiej przypalenizny - o to w tym chodzi - po upieczeniu będą przepyszne. Usmażone kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra - dół). Kotleciki zalewamy pastą pomidorową z ziołami. Wkładamy do piekarnika na 25 min.

  5. Gdy mięso zapieka się z pomidorami w osolonej wodzie gotujemy makaron. Makaron powinien być al dente (na ząb). Odcedzamy i odstawiamy.

  6. Wyjmujemy kotleciki z piekarnika i posypujemy posiekaną pietruszką.

  7. Makaron przekładamy do garnka lub miski (ja zwykle przekładam do tego, w którym się gotował), zalewamy mięsem z pomidorami i mieszamy do momentu, aż makaron starannie obklei się sosem.

  8. Wykładamy na talerz i dekorujemy natką pietruszki.

  9. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń