Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone krokiety z pieczarkami

Pieczone krokiety z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 10935

Dodano:

Odsłon: 2431

Oto lżejsza wersja popularnych, smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym. Przy ich robieniu skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki, gdzie do ciasta dodaje się olej.

Składniki

  • Naleśniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mleka
  • 5 jajek L
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • .
  • Farsz:
  • 2 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu, sól do smaku
  • olej
  • .
  • Dodatkowo:
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pieczone krokiety z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.

  2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche.

  3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem.

  4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń