Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny przepis na młode ziemniaczki pieczone w skórkach z koperkiem :) Jak już pewnie zauważyliście, w sprzedaży zaczynają pojawiać się młode ziemniaki. Dla tych, którzy z utęsknieniem czekają już wiosny, to nie lada gradka. Ziemniaczki te można podawać na wiele sposobów - ja proponuję z koperkiem, choć świetny byłby również świeży rozmaryn, tymianek, czosnek, chilli, a nawet mielone curry. Takie ziemniaczki mogą odgrywać na talerzu główną rolę ze śmietanką bądź kefirem, lub być dodatkiem do dania mięsnego :) Cudowne połączenie z kurczakiem pieczonym w białym winie - i to wszystko za jednym razem w piekarniku. A zamiast ziemniaków, można użyć takiej samej ilości topinamburów. Inspirujcie się i twórzcie własne smakowite kompozycje ziół i przypraw. Zachęcam! Ślicznie pozdrawiam :)
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 103
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 60
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 4551
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6808
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 103
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 60
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 4551
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6808
Składniki
Dokładnie umyte ziemniaki przekrawamy na pół (jeżeli macie mniejsze, to nie trzeba), nakłuwamy w kilku miejscach, układamy je wraz z cebulą na dużym arkuszu folii aluminiowej, na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
Ziemniaki wraz z cebulą polewamy oliwą, posypujemy posiekanym koperkiem oraz solą morską, mieszamy tak, aby wszystko dokładnie pokryło się przyprawami. Szczelnie zawinięte w folię ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (200 stopni z termoobiegiem) i pieczemy około 40 minut lub do czasu, aż będą miękkie w środku. Smacznego :)