Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone młode ziemniaczki w skórkach - lub topinambury

Pieczone młode ziemniaczki w skórkach - lub topinambury

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3446

Dodano:

Odsłon: 2439

Idealny przepis na młode ziemniaczki pieczone w skórkach z koperkiem :) Jak już pewnie zauważyliście, w sprzedaży zaczynają pojawiać się młode ziemniaki. Dla tych, którzy z utęsknieniem czekają już wiosny, to nie lada gradka. Ziemniaczki te można podawać na wiele sposobów - ja proponuję z koperkiem, choć świetny byłby również świeży rozmaryn, tymianek, czosnek, chilli, a nawet mielone curry. Takie ziemniaczki mogą odgrywać na talerzu główną rolę ze śmietanką bądź kefirem, lub być dodatkiem do dania mięsnego :) Cudowne połączenie z kurczakiem pieczonym w białym winie - i to wszystko za jednym razem w piekarniku. A zamiast ziemniaków, można użyć takiej samej ilości topinamburów. Inspirujcie się i twórzcie własne smakowite kompozycje ziół i przypraw. Zachęcam! Ślicznie pozdrawiam :)

Składniki

  • około 8 średnich, młodych ziemniaków, dokładnie wyszorowanych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1-2 cebule, pokrojone w piórka lub ósemki
  • Sól morska
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone młode ziemniaczki w skórkach - lub topinambury

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyte ziemniaki przekrawamy na pół (jeżeli macie mniejsze, to nie trzeba), nakłuwamy w kilku miejscach, układamy je wraz z cebulą na dużym arkuszu folii aluminiowej, na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

  2. Ziemniaki wraz z cebulą polewamy oliwą, posypujemy posiekanym koperkiem oraz solą morską, mieszamy tak, aby wszystko dokładnie pokryło się przyprawami.

    Szczelnie zawinięte w folię ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (200 stopni z termoobiegiem) i pieczemy około 40 minut lub do czasu, aż będą miękkie w środku.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 lutego 2018 wiiioossnnaa, wiiossna, zaczne ja wywolywac i zrobie sobie takie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 lutego 2018 Ja zauważyłem, nawet kupiłem kilogram parę dni temu ;) Poszły tradycyjnie z koperkiem i kwaśnym mlekiem :D

Podobny przepis też przerabiamy, zwłaszcza w sezonie, pycha :)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń