Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pierogi na słodko
Artykuł sponsorowany
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24805
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5962
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 180
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24805
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5962
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 180
Składniki
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z trzema łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżką mąki, odstaw na 10 minut, aby zaczyn zgęstniał.
Do zaczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, wymieszać łyżką a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Rozwałkować ciasto na omączonym blacie i za pomocą szklanki wykrawać krążki. Nadziewać krążki serem, rodzynkami i odrobiną cukru. Sklejać brzegi, jak przy klasycznych pierogach. Odkładać na omączony blat i przykryć czystą ściereczką aby pierogi nie wyschły. Czynność powtarzać do momentu aż skończy się ciasto.
Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 180 stopni. Kosz urządzenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Do rozgrzanego urządzenia wkładać pierogi partiami na papier spryskany odrobiną oliwy. Ustawiać czas na 6 minut, kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Pierogi są gotowe, gdy nabiorą złotobrązowego koloru.
Pierogi lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło lub na zimno.