Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pierogi na słodko
Artykuł sponsorowany
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 942
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 942
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Składniki
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z trzema łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżką mąki, odstaw na 10 minut, aby zaczyn zgęstniał.
Do zaczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, wymieszać łyżką a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Rozwałkować ciasto na omączonym blacie i za pomocą szklanki wykrawać krążki. Nadziewać krążki serem, rodzynkami i odrobiną cukru. Sklejać brzegi, jak przy klasycznych pierogach. Odkładać na omączony blat i przykryć czystą ściereczką aby pierogi nie wyschły. Czynność powtarzać do momentu aż skończy się ciasto.
Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 180 stopni. Kosz urządzenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Do rozgrzanego urządzenia wkładać pierogi partiami na papier spryskany odrobiną oliwy. Ustawiać czas na 6 minut, kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Pierogi są gotowe, gdy nabiorą złotobrązowego koloru.
Pierogi lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło lub na zimno.