Do góry

Dania główne Przepis na:

pieczone podudzia kurczaka

pieczone podudzia kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 398

Dodano:

Odsłon: 927

pyszne podudzia, pałki kurczaka, smaczny obiad dla całej rodziny

Składniki

  • 7-8 udek kurczaka
  • zioła prowansalskie, sól i pieprz
  • olej + woda lub bulion
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
pieczone podudzia kurczaka

Przygotowanie

  1. czynności wstępne:

    mięso myjemy, oczyszczamy i przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem,
    odstawiamy do lodówki na min. godzinę

  2. przygotowanie mięsa do pieczenia:


    udka lekko przyrumieniamy z obu stron na patelni na oleju
    w tym czasie przygotowujemy naczynie do zapiekania, smarujemy olejem i nagrzewamy piekarnik do 200 st. C

    udka układamy naprzemiennie w naczyniu

    dodajemy ok 0,75 szkl wody lub bulionu

    naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika

    po ok 30 min zmniejszamy temp na 180 i piekę 1 godz.

    na sam koniec ściągamy pokrywkę/ folię i na termoobiegu przyrumieniamy mięso przez 5-10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń