Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone udka kurczaka

Pieczone udka kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3191

Dodano:

Odsłon: 8359

Pyszny kurczak z chrupiącą skórką, pieczony w piekarniku, doprawiony azjatycką limonką kafir, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili i czerwoną papryką. Absolutnie doskonałe pieczone udka kurczaka na obiad.

Składniki

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 4 cebule
  • 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki
  • ok. 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka suszonej limonki kafir
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 mała puszka pędów bambusa
  • 2 łyżki sosu sojowego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć.

    Cebulę obrać, pokroić w piórka.

    Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki.

    Czerwoną paprykę umyć i pokroić w paseczki.

    Pędy bambusa osączyć z zalewy (nie wylewać zalewy)

  2. W miseczce wymieszać oliwę z sosem sojowym, dodać sól, mieloną słodką paprykę, limonkę kafir, trawę cytrynową, chili, pędy bambusa i około 2 łyżki zalewy z bambusa- wymieszać.

  3. Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, ułożyć w salaterce, dodać pozostałe warzywa, przemieszać i odstawić do zamarynowania, najlepiej na całą noc.

    Zamarynowane udka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wolne przestrzenie wpełnić warzywami, polać pozostałą w naczyniu marynatą.

    Udka pieczemy przez około 1,5 godziny w 170 stopniach, na środkowym poziomie piekarnika.
    W trakcie pieczenia kilka razy polewać sosem spod kurczaka, wytworzonym podczas pieczenia.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń