Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny kurczak z chrupiącą skórką, pieczony w piekarniku, doprawiony azjatycką limonką kafir, trawą cytrynową, sosem sojowym, chili i czerwoną papryką. Absolutnie doskonałe pieczone udka kurczaka na obiad.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14981
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44842
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 716
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14981
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44842
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 716
Składniki
Udka kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę umyć i pokroić w paseczki. Pędy bambusa osączyć z zalewy (nie wylewać zalewy)
W miseczce wymieszać oliwę z sosem sojowym, dodać sól, mieloną słodką paprykę, limonkę kafir, trawę cytrynową, chili, pędy bambusa i około 2 łyżki zalewy z bambusa- wymieszać.
Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, ułożyć w salaterce, dodać pozostałe warzywa, przemieszać i odstawić do zamarynowania, najlepiej na całą noc. Zamarynowane udka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wolne przestrzenie wpełnić warzywami, polać pozostałą w naczyniu marynatą. Udka pieczemy przez około 1,5 godziny w 170 stopniach, na środkowym poziomie piekarnika. W trakcie pieczenia kilka razy polewać sosem spod kurczaka, wytworzonym podczas pieczenia. Smacznego :)