Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy obiad to pieczone udka z kaczki o chrupiącej skórce i mięciutkim mięsku. Udka bardzo smaczne podane z kluskami śląskim. Polecam.
ręcznik papierowy, patelnia, naczynie żaroodporne, nóż,
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 40
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 77
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3991
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 391
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 40
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 77
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3991
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 391
Składniki
Udka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Udka natrzeć solą , pieprzem , przyprawą do drobiu, tymiankiem oraz papryką słodką. Obłożyć plasterkami czosnku i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Spód patelni lekko wysmarować masłem klarownym , mocno rozgrzać i włożyć udka skórką do dołu. podpiec do zrumienienia. Następnie udka przełożyć do naczynia żaroodpornego zakryć przykrywką , włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. W między czasie jabłka obrać ze skórki , podzielić na ćwiartki , usunąć gniazda nasienne. Włożyć do miski wymieszać z majerankiem. Po godzinie pieczenia zdjąć przykrywkę , wytopiony tłuszcz zlać do garnuszka, do naczynia powkładać ćwiartki jabłek, polać jabłka i udka delikatnie syropem trzcinowym na każdym udku położyć plasterek masła i piec jeszcze około 20 minut. Podawać z kluskami i ulubioną kapustą lub surówką. Smacznego Rada; Z powstałego tłuszczu możemy przygotować sos, dodając zmiksowane jabłka z pieczenia.
Danie gotowe do podania.
Przygotowanie udek.
Włożenie do piekarnika.
Udka po upieczeniu.