Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy obiad to pieczone udka z kaczki o chrupiącej skórce i mięciutkim mięsku. Udka bardzo smaczne podane z kluskami śląskim. Polecam.
ręcznik papierowy, patelnia, naczynie żaroodporne, nóż,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5715
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1176
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12333
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5190
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5715
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1176
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12333
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5190
Składniki
Udka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Udka natrzeć solą , pieprzem , przyprawą do drobiu, tymiankiem oraz papryką słodką. Obłożyć plasterkami czosnku i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Spód patelni lekko wysmarować masłem klarownym , mocno rozgrzać i włożyć udka skórką do dołu. podpiec do zrumienienia. Następnie udka przełożyć do naczynia żaroodpornego zakryć przykrywką , włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. W między czasie jabłka obrać ze skórki , podzielić na ćwiartki , usunąć gniazda nasienne. Włożyć do miski wymieszać z majerankiem. Po godzinie pieczenia zdjąć przykrywkę , wytopiony tłuszcz zlać do garnuszka, do naczynia powkładać ćwiartki jabłek, polać jabłka i udka delikatnie syropem trzcinowym na każdym udku położyć plasterek masła i piec jeszcze około 20 minut. Podawać z kluskami i ulubioną kapustą lub surówką. Smacznego Rada; Z powstałego tłuszczu możemy przygotować sos, dodając zmiksowane jabłka z pieczenia.
Danie gotowe do podania.
Przygotowanie udek.
Włożenie do piekarnika.
Udka po upieczeniu.