Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie na pieczone udka z kurczaka. Mięso idealnie odchodzi od kości, skórka jest przepysznie chrupiąca. Co najważniejsze, do potrawy nie używamy tłuszczu, więc spokojnie można uznać je za dietetyczne.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29160
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9027
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 762
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29160
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9027
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 762
Składniki
Przygotowujemy nasze przyprawy: sól, pieprz (mogą być świeżo mielone), paprykę słodką i ostrą. Staramy się nie używać zbyt wielu przypraw, aby wyciągnąć smak kurczaka. Dodając zbyt wiele przypraw (a co gorsze używając gotowych mieszanek do mięsa, czy "złocistego kurczaka", zabijamy smak naszego dania i w ogóle nasz zmysł smaku). Wystarczy sól, pieprz, papryka, aby danie było smaczne. Udka z kurczaka dokładnie myjemy. Jeśli chcemy to usuwamy skórę. jednak, aby kurczak był chrupiący z zewnątrz to skórę zostawiamy, upewniamy się tylko czy nie ma żadnych piór :) Naszego kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę ketchupu. Zostawiamy na 15 - 30 minut. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Przygotowujemy sobie rękaw do pieczenia oraz naczynie, do którego włożymy udka z kurczaka. Udka wkładamy do rękawa, dokładnie zaciskamy go z dwóch stron, wypuszczając nadmiar powietrza ze środka. Postaraj się udka ułożyć tak, aby każdy miał miejsce (niech nie leżą jeden na drugim, ale obok siebie). Udka w naczyniu żaroodpornym lub wyłożone na blaszce do pieczenia wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut, z załączonym termoobiegiem.
Po 30 minutach, wyjmujemy nasze udka i ostrożnie nacinamy rękaw do pieczenia przez środek. Delikatnie rozciągamy worek, tak, aby jak największa powierzchnia udek była odsłoniona. Ponownie wkładamy udka z kurczaka do piekarnika na 10 - 15 minut do zrumienienia się skórki. Można również zmienić tryb z termoobiegu na grzanie z góry. Ten etap jest najtrudniejszy, ponieważ musisz wyczuć moment, w którym mięso będzie dobrze zrumienione, ale nie przesuszone. Obiad idealny do podania z pieczonymi w piekarniku łódeczkami z ziemniaków https://www.facebook.com/Bakecook-109287703754804/?modal=admin_todo_tour https://smaker.pl/przepis-ziemniaczki-lodeczki-zapiekane-w-piekarniku,174371,bake-cook.html