Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie na pieczone udka z kurczaka. Mięso idealnie odchodzi od kości, skórka jest przepysznie chrupiąca. Co najważniejsze, do potrawy nie używamy tłuszczu, więc spokojnie można uznać je za dietetyczne.
Przygotowujemy nasze przyprawy: sól, pieprz (mogą być świeżo mielone), paprykę słodką i ostrą. Staramy się nie używać zbyt wielu przypraw, aby wyciągnąć smak kurczaka. Dodając zbyt wiele przypraw (a co gorsze używając gotowych mieszanek do mięsa, czy "złocistego kurczaka", zabijamy smak naszego dania i w ogóle nasz zmysł smaku). Wystarczy sól, pieprz, papryka, aby danie było smaczne.
Udka z kurczaka dokładnie myjemy. Jeśli chcemy to usuwamy skórę.
jednak, aby kurczak był chrupiący z zewnątrz to skórę zostawiamy, upewniamy się tylko czy nie ma żadnych piór :)
Naszego kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę ketchupu. Zostawiamy na 15 - 30 minut. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Przygotowujemy sobie rękaw do pieczenia oraz naczynie, do którego włożymy udka z kurczaka. Udka wkładamy do rękawa, dokładnie zaciskamy go z dwóch stron, wypuszczając nadmiar powietrza ze środka. Postaraj się udka ułożyć tak, aby każdy miał miejsce (niech nie leżą jeden na drugim, ale obok siebie).
Udka w naczyniu żaroodpornym lub wyłożone na blaszce do pieczenia wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut, z załączonym termoobiegiem.
Po 30 minutach, wyjmujemy nasze udka i ostrożnie nacinamy rękaw do pieczenia przez środek. Delikatnie rozciągamy worek, tak, aby jak największa powierzchnia udek była odsłoniona.
Ponownie wkładamy udka z kurczaka do piekarnika na 10 - 15 minut do zrumienienia się skórki. Można również zmienić tryb z termoobiegu na grzanie z góry.
Ten etap jest najtrudniejszy, ponieważ musisz wyczuć moment, w którym mięso będzie dobrze zrumienione, ale nie przesuszone.
Obiad idealny do podania z pieczonymi w piekarniku łódeczkami z ziemniaków
https://www.facebook.com/Bakecook-109287703754804/?modal=admin_todo_tour
https://smaker.pl/przepis-ziemniaczki-lodeczki-zapiekane-w-piekarniku,174371,bake-cook.html
Idealny główny składnik obiadów. Wystarczy zrobić do tego jeszcze surówka i c...
Odsłon: 1870
Soczysta, krucha, aromatyczna szynka pieczona w rękawie, którą można podać na...
Odsłon: 27941
Wyborna domowa wędlina. Jej przygotowanie jest niezwykle proste dzięki użyciu...
Odsłon: 108
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 236
Danie obiadowe na piątek czyli naleśniki ze szpinakiem, cukinią, serem i fetą...
Odsłon: 190
Wyborna domowa wędlina. Jej przygotowanie jest niezwykle proste dzięki użyciu...
Odsłon: 108
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 236
Danie obiadowe na piątek czyli naleśniki ze szpinakiem, cukinią, serem i fetą...
Odsłon: 190
Składniki
Przygotowujemy nasze przyprawy: sól, pieprz (mogą być świeżo mielone), paprykę słodką i ostrą. Staramy się nie używać zbyt wielu przypraw, aby wyciągnąć smak kurczaka. Dodając zbyt wiele przypraw (a co gorsze używając gotowych mieszanek do mięsa, czy "złocistego kurczaka", zabijamy smak naszego dania i w ogóle nasz zmysł smaku). Wystarczy sól, pieprz, papryka, aby danie było smaczne. Udka z kurczaka dokładnie myjemy. Jeśli chcemy to usuwamy skórę. jednak, aby kurczak był chrupiący z zewnątrz to skórę zostawiamy, upewniamy się tylko czy nie ma żadnych piór :) Naszego kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę ketchupu. Zostawiamy na 15 - 30 minut. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Przygotowujemy sobie rękaw do pieczenia oraz naczynie, do którego włożymy udka z kurczaka. Udka wkładamy do rękawa, dokładnie zaciskamy go z dwóch stron, wypuszczając nadmiar powietrza ze środka. Postaraj się udka ułożyć tak, aby każdy miał miejsce (niech nie leżą jeden na drugim, ale obok siebie). Udka w naczyniu żaroodpornym lub wyłożone na blaszce do pieczenia wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut, z załączonym termoobiegiem.
Po 30 minutach, wyjmujemy nasze udka i ostrożnie nacinamy rękaw do pieczenia przez środek. Delikatnie rozciągamy worek, tak, aby jak największa powierzchnia udek była odsłoniona. Ponownie wkładamy udka z kurczaka do piekarnika na 10 - 15 minut do zrumienienia się skórki. Można również zmienić tryb z termoobiegu na grzanie z góry. Ten etap jest najtrudniejszy, ponieważ musisz wyczuć moment, w którym mięso będzie dobrze zrumienione, ale nie przesuszone. Obiad idealny do podania z pieczonymi w piekarniku łódeczkami z ziemniaków https://www.facebook.com/Bakecook-109287703754804/?modal=admin_todo_tour https://smaker.pl/przepis-ziemniaczki-lodeczki-zapiekane-w-piekarniku,174371,bake-cook.html
Przepisy Dania główne
Dania główne
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Dania główne
Sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym
Dania główne
Wyborne roladki wieprzowe
Dania główne
Kotlet schabowy, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Moje dzisiejsze gołąbki przygotowałam trochę inaczej bo do farszu dodałam kas...
Odsłon: 66
Sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 67