Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem przedstawiam przepis na ziemniaki pieczone z ziołami. Bardzo smaczna wersja ziemniaków. Mimo, że zrobiłam ich całą blachę, to okazało się, że było ich za mało. Nie mięso, nie sałatki, lecz właśnie pieczone ziemniaki okazały się hitem obiadu. Zniknęły błyskawicznie. Może dlatego, że dawno takich nie było. Będę musiała częściej je przygotowywać.
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części ( ja średniego ziemniaka kroję na 4 części ) i podgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 minut
Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i studzimy
Przygotowujemy zioła ( każdy powinien sobie je skomponować w proporcjach i w ilości sobie odpowiadającej ): przyprawy mieszamy i łączymy z olejem ( ja na 1,5 kg ziemniaków użyłam ok 4 -5 łyżek oleju i połączyłam go z łyżką majeranku, łyżeczką kminku, dałam po pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę rozmarynu i szczyptę pieprzu)
Ziemniaki w garnku zalewamy przygotowanym olejem z ziołami. Lekko wstrząsamy garnkiem, aby ziemniaki równomiernie pokryły się ziołowym sosem. Można też pobawić się i za pomocą pędzelka nanosić na każdego ziemniaka olej z ziołami
Ziemniaki wstawiamy do piekarnika na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 - 40 minut na termoobiegu w 180 stopniach aż do ładnego zrumienienia się ziemniaków