Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczonka z żeberkami to danie inspirowane tradycyjnym kociołkiem przygotowywanym na ognisku. Tutaj występuje ona w wersji pieczonej w piekarniku. Aromatyczne żeberka marynowane w miodzie, musztardzie i przyprawach przenikają warstwy ziemniaków, cebuli i kapusty, tworząc sycące danie jednogarnkowe. To idealna propozycja na jesienne obiady – rozgrzewająca, pachnąca i pełna tradycyjnego klimatu.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8550
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7034
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4798
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327519
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8550
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7034
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4798
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327519
Składniki
W misce połącz olej, miód, musztardę, przeciśnięty czosnek, paprykę, majeranek, czosnek granulowany oraz szczyptę soli i pieprzu. Żeberka podziel na mniejsze części. Włóż do marynaty, dokładnie obtocz i odstaw na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc do lodówki).
Ziemniaki obierz i przetnij na mniejsze części. Ugotuj je al dente w osolonej wodzie.
Cebulę posiekaj w półplasterki. Kapustę oczyść i podziel liście.
Dno i boki brytfanny wyłóż liśćmi kapusty. Następnie ułóż ziemniaki, posypując je solą i pieprzem oraz cebulę.
Teraz podsmaż żeberka na mocno rozgrzanym oleju i od razu przekładaj je do brytfanny. Całość przykryj resztą liści kapusty i przykryj naczynie pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 2 godzin. Po tym czasie delikatnie zdejmij wierzchnie liście kapusty, obróć mięso i zostaw pieczonkę z żeberkami na 10 minut w temperaturze 200°C do zarumienienia.
Gotową pieczonkę wyjmij ostrożnie z piekarnika, podawaj gorącą, posypaną świeżym tymiankiem.