Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkąd pamiętam robiło się je u mnie w domu. Najlepiej smakują z żeliwnego garnka zawieszonego nad ogniskiem i wyłożonego liśćmi kapusty. U nas przełożono to na warunki gotowania na gazie. W sumie i tak smakują z dodatkiem maślanki czy kefiru super choć może tak nie wyglądają:-))
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 809
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1932
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 430
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 809
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1932
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 430
Składniki
Ziemniaki, buraka i obie cebule obieramy i myjemy. Do większego garnka kroimy najpierw w grubsze plastry połowę ziemniaków solimy je i pieprzymy. Na to wykładamy pokrojoną w piórka cebulę.
Następnie wykładamy warstwę buraków
Na koniec przychodzi kiełbaska i reszta ziemniaków którą również solimy i pieprzymy. Stawiamy na średni ogień podlewamy szklanka wody, przykrywamy pokrywką i dusimy około 35 - 40 minut. Wszystko zależy od ziemniaków. Co jakiś czas ściągamy przykrywkę i podrzucamy delikatnie zawartość garnka aby składniki się wymieszały. Faktem jest iż lubią się przypalać więc trzeba pilnować lub wyłożyć dno liśćmi kapusty. Dodatkowo można również dać dobrze uwędzony boczek:-)) Podajemy ze szklanką maślanki.