Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczonki

Pieczonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1652

Dodano:

Odsłon: 17756

Odkąd pamiętam robiło się je u mnie w domu. Najlepiej smakują z żeliwnego garnka zawieszonego nad ogniskiem i wyłożonego liśćmi kapusty. U nas przełożono to na warunki gotowania na gazie. W sumie i tak smakują z dodatkiem maślanki czy kefiru super choć może tak nie wyglądają:-))

Składniki

  • Ziemniaki 2,5kg
  • Burak 1duży
  • Cebula 2duże
  • Kiełbasa śląska 3szt.
  • Maślanka 1l
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczonki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, buraka i obie cebule obieramy i myjemy. Do większego garnka kroimy najpierw w grubsze plastry połowę ziemniaków solimy je i pieprzymy. Na to wykładamy pokrojoną w piórka cebulę.

  2. Następnie wykładamy warstwę buraków

  3. Na koniec przychodzi kiełbaska i reszta ziemniaków którą również solimy i pieprzymy. Stawiamy na średni ogień podlewamy szklanka wody, przykrywamy pokrywką i dusimy około 35 - 40 minut. Wszystko zależy od ziemniaków. Co jakiś czas ściągamy przykrywkę i podrzucamy delikatnie zawartość garnka aby składniki się wymieszały. Faktem jest iż lubią się przypalać więc trzeba pilnować lub wyłożyć dno liśćmi kapusty. Dodatkowo można również dać dobrze uwędzony boczek:-)) Podajemy ze szklanką maślanki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zlytygrysek 23 lutego 2014 Pierwsze widzę, ale jakie to musi być pyszne :)) Duży kciuk za coś innego a zarazem pysznego :) Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 lutego 2014 Pieczonki wyglądają bardzo apetycznie.Uwielbiam ziemniaczki :))

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 lutego 2014 oj jak dawno nie robiłam takich pieczonek a są pyszne!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń