Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowany łosoś cieszy zarówno oczy jak i podniebienie. Zimową porą cytrusy smakują najlepiej więc to danie idealnie wpisze się w świąteczne menu.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2154
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 175
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2154
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 175
Składniki
Kawałki łososia nacinamy, tak by kształtem przypominały łódeczki. Każdy kawałek solimy i pieprzymy. Masło, koperek i skórkę z cytryny miksujemy w malakserze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po łyżce masła wkładamy w nacięcia zrobione w kawałkach łososia. Pieczemy około 15 minut w 200°C. W czasie, gdy ryba się piecze należy przygotować sałatkę. Obrane awokado kroimy w półplasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Grejpfruta obieramy i filetujemy. Cebulę cienko kroimy. Dodajemy pestki granatu i posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy olejem. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Na talerzach układamy porcję sałatki, a na niej kawałki ryby. Dodatkowo możemy podać z kuleczkami ziemniaczanymi, pieczonymi ćwiartkami ziemniaków lub z perłowym kuskus.