Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w domu karp nie jest tradycyjną rybą na wigilijnym stole, powiem tak, że może być, ale nie musi jednym z 12 dań. Rybami, które częściej wybieram jest sandacz, szczupak lub dziki łosoś, które po prostu bardziej lubimy. Pieczony łosoś w towarzystwie krewetek grenlandzkich podany na sałatce z awokado, świeżego ogórka i kopru włoskiego elegancko będzie prezentować na świątecznym stole oraz zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3012
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 234
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3012
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 234
Składniki
Kawałki łososia nacinamy wzdłuż, tak aby otrzymać kształt podobny do łódeczek. Oprószamy solą i pieprzem. Masło miksujemy w malakserze z natką pietruszki, startym imbirem, czosnkiem oraz skórką cytrynową. Masło lekko solimy i pieprzymy. Jeszcze chwilę miksujemy. Do nacięć wkładamy po łyżce masła. Pieczemy 10 minut w 200°C. Na każdym kawałku ryby kładziemy po 2 krewetki i po wiórku masła. Pieczemy jeszcze 5-7 minut. W czasie, gdy łosoś się piecze należy przygotować sałatkę. Awokado kroimy w półplasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka, cebulę i fenkuł cienko szatkujemy na mandolinie. Sałatkę skrapiamy olejem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Na talerze wykładamy porcję sałatki. Na sałatce układamy porcję łososia. Posypujemy natką pietruszki i ziarnami czerwonego pieprzu. Obok układamy 1-2 plasterki cytryny. Smacznego.