Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia piżmowa jest słabo znana w Polsce. Nie jest również uprawiania w Naszym kraju. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Od dyni zwyczajnej różni się kolorem i kształtem. Dynia piżmowa ma podłużny, dzwonowaty kształt. Miąższ ma piękny żółtopomarańczowy kolor i orzeźwiający zapach. W smaku jest słodkawy, o charakterystycznym posmaku piżma. Skóra jest twarda, trudna do usunięcia. Pestki są jadalne. Dynię można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 3 miesięcy. Możemy ją dodawać do gulaszów, zup, można ją piec i gotować.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy kostkę 2x2cm, oprószamy pieprzem i mąką. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy słodką paprykę i kmin rzymski i smażymy około 2 minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Wlewamy wino, dodajemy pomidory, dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy. Wlewamy bulion tak, by przykrywał mięso i warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, następnie przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. W naczyniu sos musi zakrywać całą potrawę. Po upieczeniu nakładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki.
Do przygotowania tego dania natchnął mnie program Jamiego Olivera trochę zmie...
Odsłon: 3033
Szybkie i niedrogie danie jednogarnkowe dla zabieganych Pozdrawiam mame i K...
Odsłon: 444
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3219
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 3436
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10296
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 19
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3219
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 3436
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10296
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 19
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy kostkę 2x2cm, oprószamy pieprzem i mąką. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy słodką paprykę i kmin rzymski i smażymy około 2 minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Wlewamy wino, dodajemy pomidory, dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy. Wlewamy bulion tak, by przykrywał mięso i warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, następnie przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. W naczyniu sos musi zakrywać całą potrawę. Po upieczeniu nakładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety mielone z cukinii
Dania główne
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Dania główne
Tarta z kurkami i boczkiem (średnica 32 cm)
Dania główne
Leniwe kluski. Przepis ze starego zeszytu.
Kotlety mielone z cukinii
Pełne smaku!
Odsłon: 84
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Staropolski przepis na smaczne pierogi, polecam ten przepis.
Odsłon: 49