Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia piżmowa jest słabo znana w Polsce. Nie jest również uprawiania w Naszym kraju. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Od dyni zwyczajnej różni się kolorem i kształtem. Dynia piżmowa ma podłużny, dzwonowaty kształt. Miąższ ma piękny żółtopomarańczowy kolor i orzeźwiający zapach. W smaku jest słodkawy, o charakterystycznym posmaku piżma. Skóra jest twarda, trudna do usunięcia. Pestki są jadalne. Dynię można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 3 miesięcy. Możemy ją dodawać do gulaszów, zup, można ją piec i gotować.
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80432
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7728
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 180
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80432
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7728
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 180
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy kostkę 2x2cm, oprószamy pieprzem i mąką. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy słodką paprykę i kmin rzymski i smażymy około 2 minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Wlewamy wino, dodajemy pomidory, dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy. Wlewamy bulion tak, by przykrywał mięso i warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, następnie przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. W naczyniu sos musi zakrywać całą potrawę. Po upieczeniu nakładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki.