Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony gulasz z dynią piżmową

Przepis dnia 2013-04-19
Pieczony gulasz z dynią piżmową

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7514

Dodano:

Odsłon: 17534

Dynia piżmowa jest słabo znana w Polsce. Nie jest również uprawiania w Naszym kraju. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Od dyni zwyczajnej różni się kolorem i kształtem. Dynia piżmowa ma podłużny, dzwonowaty kształt. Miąższ ma piękny żółtopomarańczowy kolor i orzeźwiający zapach. W smaku jest słodkawy, o charakterystycznym posmaku piżma. Skóra jest twarda, trudna do usunięcia. Pestki są jadalne. Dynię można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 3 miesięcy. Możemy ją dodawać do gulaszów, zup, można ją piec i gotować.

Składniki

  • 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • pół dyni piżmowej
  • 4 ziemniaki
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)
  • szklanka bulionu (wołowego lub warzywnego)
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • natka pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy kostkę 2x2cm, oprószamy pieprzem i mąką. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy słodką paprykę i kmin rzymski i smażymy około 2 minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Wlewamy wino, dodajemy pomidory, dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy. Wlewamy bulion tak, by przykrywał mięso i warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, następnie przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. W naczyniu sos musi zakrywać całą potrawę. Po upieczeniu nakładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń