Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne danie z wyjątkowego mięsa. Pieczony królik w cebuli z pewnością zachwyci smakiem i aromatem waszych domowników i gości. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali zaledwie kilku prostych składników. Zobaczcie, jakie to proste!
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 249
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2485
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 55
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 249
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2485
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 55
Składniki
Łopatkę z królika przekładamy do miski, nacieramy octem, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień mięso wyjmujemy z lodówki. Nacieramy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Słoninę kroimy na cienkie paseczki i układamy na łopatce. Dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu.
Łopatkę z królika pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu, aż zmięknie.
Następnie wyjmujemy łopatkę z królika z piekarnika. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy świeże zioła tj.: tymianek i rozmaryn. Królika pieczemy przez kolejne 20 minut.
Upieczonego królika podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.