Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne danie z wyjątkowego mięsa. Pieczony królik w cebuli z pewnością zachwyci smakiem i aromatem waszych domowników i gości. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali zaledwie kilku prostych składników. Zobaczcie, jakie to proste!
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19626
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19626
Składniki
Łopatkę z królika przekładamy do miski, nacieramy octem, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień mięso wyjmujemy z lodówki. Nacieramy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Słoninę kroimy na cienkie paseczki i układamy na łopatce. Dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu.
Łopatkę z królika pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu, aż zmięknie.
Następnie wyjmujemy łopatkę z królika z piekarnika. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy świeże zioła tj.: tymianek i rozmaryn. Królika pieczemy przez kolejne 20 minut.
Upieczonego królika podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.