Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królika nie lubię, mimo że mięso jest kruche, soczyste i smaczne, ale uwielbia go mój mąż wiec dla niego go przyrządzam i piekę. Jak to mówią przez żołądek do serca. Smacznego.
żaroodporne naczynie, miska, ścierka,
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7270
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2729
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20255
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 593
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7270
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2729
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20255
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 593
Składniki
Królika po dokładnym oczyszczeniu kroję na kawałki, następnie zalewam mlekiem i wkładam do lodówki na co najmniej 3 godziny (wtedy mięso jest soczyste i kruche). Po tym czasie mięso osuszam osuszeniu nacieram solą i pieprzem i odkładam na bok. Z oleju, czosnku przeciśniętego przez praskę, majeranku, ziół prowansalskich oraz przyprawy Kucharek przygotowuje marynatę. Do marynaty wkładam kawałki królika i dokładnie je nacieram. Tak przygotowanego królika zakrywam ścierką i ponownie wkładam do lodówki na 2 - 3 godziny dodając liście laurowe i ziele angielskie. Królika wyjmuje z marynaty i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni, wkładam królika i piekę do miękkości mięsa od czasu do czasu podlewając gorącą wodą lub sosem wytworzonym przez mięso. Podajemy z kluskami, czerwoną lub kiszoną kapustą. Smacznego.