Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królika nie lubię, mimo że mięso jest kruche, soczyste i smaczne, ale uwielbia go mój mąż wiec dla niego go przyrządzam i piekę. Jak to mówią przez żołądek do serca. Smacznego.
żaroodporne naczynie, miska, ścierka,
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5826
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 362
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5826
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 362
Składniki
Królika po dokładnym oczyszczeniu kroję na kawałki, następnie zalewam mlekiem i wkładam do lodówki na co najmniej 3 godziny (wtedy mięso jest soczyste i kruche). Po tym czasie mięso osuszam osuszeniu nacieram solą i pieprzem i odkładam na bok. Z oleju, czosnku przeciśniętego przez praskę, majeranku, ziół prowansalskich oraz przyprawy Kucharek przygotowuje marynatę. Do marynaty wkładam kawałki królika i dokładnie je nacieram. Tak przygotowanego królika zakrywam ścierką i ponownie wkładam do lodówki na 2 - 3 godziny dodając liście laurowe i ziele angielskie. Królika wyjmuje z marynaty i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni, wkładam królika i piekę do miękkości mięsa od czasu do czasu podlewając gorącą wodą lub sosem wytworzonym przez mięso. Podajemy z kluskami, czerwoną lub kiszoną kapustą. Smacznego.