Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królika nie lubię, mimo że mięso jest kruche, soczyste i smaczne, ale uwielbia go mój mąż wiec dla niego go przyrządzam i piekę. Jak to mówią przez żołądek do serca. Smacznego.
żaroodporne naczynie, miska, ścierka,
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1787
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14361
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19478
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1787
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14361
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19478
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13148
Składniki
Królika po dokładnym oczyszczeniu kroję na kawałki, następnie zalewam mlekiem i wkładam do lodówki na co najmniej 3 godziny (wtedy mięso jest soczyste i kruche). Po tym czasie mięso osuszam osuszeniu nacieram solą i pieprzem i odkładam na bok. Z oleju, czosnku przeciśniętego przez praskę, majeranku, ziół prowansalskich oraz przyprawy Kucharek przygotowuje marynatę. Do marynaty wkładam kawałki królika i dokładnie je nacieram. Tak przygotowanego królika zakrywam ścierką i ponownie wkładam do lodówki na 2 - 3 godziny dodając liście laurowe i ziele angielskie. Królika wyjmuje z marynaty i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni, wkładam królika i piekę do miękkości mięsa od czasu do czasu podlewając gorącą wodą lub sosem wytworzonym przez mięso. Podajemy z kluskami, czerwoną lub kiszoną kapustą. Smacznego.