Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty, chrupiący i nieziemsko pyszny kurczak z piekarnika.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5586
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1070
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5153
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1503
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5586
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1070
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5153
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1503
Składniki
Przygotować nadzienie: Rozgrzać odrobinę oliwy na dużej patelni i dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Chwilę smażyć. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do kiełbasy. Smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć parę minut. Fasolę odsączyć z zalewy, dodać na patelnię, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Chwilę smażyć. Na koniec dodać odsączone, pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać i odstawić. Przygotować kurczaka: Kurczaka umyć i osuszyć. Wnętrze kurczaka posolić i popierzyć. Dobrze wypełnić farszem. A otwór zatkać całą umytą cytryną. Następnie kurczaka polać odrobiną oliwy, przyprawić solą, pieprzem i posypać łyżeczką papryki. Rozsmarować dokładnie. Na dno dużej blachy do pieczenia wylać bulion. Dodać gałązki tymianku i położyć kurczaka. Zakryć go szczelnie folią i wstawić do nagrzanego na 180st piekarnika na 1h. Po godzinie zdjąć folię, piekarnik ustawić na 200°C, polać wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piec przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą, chrupiącą skórę. Przełożyć kurczaka na talerz. Cytrynę wyjętą z kurczaka wycisnąć na brytfankę z sosem. Wymieszać a następnie przelać przez sitko do sosjerki. Następnie wyciągnąć z kurczaka nadzienie i polać częścią sosu. Kurczaka podzielić na części, wyłożyć na talerz i również polać go sosem, obok nadzienie. Należy poczekać 10-15 minut zanim pokroi się gorącego kurczaka na porcje.
Gdy część farszu nie zmieści się do kurczaka, można przełożyć go do kokilek, przykryć folią aluminiową i w stawić do piekarnika w połowie pieczenia kurczaka.