Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty, chrupiący i nieziemsko pyszny kurczak z piekarnika.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1067
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 144
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1067
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 144
Składniki
Przygotować nadzienie: Rozgrzać odrobinę oliwy na dużej patelni i dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Chwilę smażyć. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do kiełbasy. Smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć parę minut. Fasolę odsączyć z zalewy, dodać na patelnię, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Chwilę smażyć. Na koniec dodać odsączone, pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać i odstawić. Przygotować kurczaka: Kurczaka umyć i osuszyć. Wnętrze kurczaka posolić i popierzyć. Dobrze wypełnić farszem. A otwór zatkać całą umytą cytryną. Następnie kurczaka polać odrobiną oliwy, przyprawić solą, pieprzem i posypać łyżeczką papryki. Rozsmarować dokładnie. Na dno dużej blachy do pieczenia wylać bulion. Dodać gałązki tymianku i położyć kurczaka. Zakryć go szczelnie folią i wstawić do nagrzanego na 180st piekarnika na 1h. Po godzinie zdjąć folię, piekarnik ustawić na 200°C, polać wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piec przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą, chrupiącą skórę. Przełożyć kurczaka na talerz. Cytrynę wyjętą z kurczaka wycisnąć na brytfankę z sosem. Wymieszać a następnie przelać przez sitko do sosjerki. Następnie wyciągnąć z kurczaka nadzienie i polać częścią sosu. Kurczaka podzielić na części, wyłożyć na talerz i również polać go sosem, obok nadzienie. Należy poczekać 10-15 minut zanim pokroi się gorącego kurczaka na porcje.
Gdy część farszu nie zmieści się do kurczaka, można przełożyć go do kokilek, przykryć folią aluminiową i w stawić do piekarnika w połowie pieczenia kurczaka.