Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony łosoś po staropolsku

Pieczony łosoś po staropolsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 964 Ocena: 26140

Dodano:

Odsłon: 5418

Propozycja na aromatycznego i delikatnego, czosnkowo - maślanego łososia pieczonego na polskich warzywach z kminkiem i lubczykiem.

Składniki

  • łosoś świeży
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • plastry masła
  • PRZYPRAWY:
  • czosnek staropolski
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka liści lubczyku
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony łosoś po staropolsku

Przygotowanie

  1. Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Tak pokrojone warzywa skrapiamy olejem rzepakowym, oprószamy solą do smaku oraz dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mielony kminek i lubczyk. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Z łososia odcinamy skórę i dzielimy go na filety, które oprószamy solą i przyprawą - czosnek staropolski.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem, wykładamy na dno wcześniej przygotowane warzywa, na których układamy filety z łososia.
    Na każdym kawałki ryby układamy plaster masła.

    Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy około 25 minut.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń