Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony losoś w porach

Pieczony losoś w porach

Autor:

Przepisów i artykułów: 872 Ocena: 17824

Dodano:

Odsłon: 2324

Może tradycyjnie ryb nie podaje się na Wielkanoc, ale u mnie goszczą także w to Święto. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Składniki

  • Łosoś dziki lub jurajski mała sztuka, lub dzwonka
  • Por
  • śmietana 18 % lub 30% :)
  • sól i pieprz
  • do ryby przyprawa: pieprz cytrynowy
  • lub: sól, suszony czosnek, starta skórka z cytryny, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczony losoś w porach

Przygotowanie

  1. Rybę oczyściłam z łusek- można też użyć filetów, wtedy ości nie będzie. Obsypałam ją przyprawami i zostawiłam na parę godzin.
    Białą część pora poddusiłam w osolonej wodzie. Doprawiłam go pieprzem i gałką muszkatołową. Po lekkim ostudzeniu dodałam kubeczek śmietany.

  2. Rybę ułożyłam w półmisku do zapiekania i zalałam sosem porowo- śmietanowym. Piekłam około 30 minut- zawsze można zerknąć i rozchylić kawałek mięsa. Słodkawy por i kwaskowa śmietaną świetnie komponują się z rybą.

  3. :D

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (37)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 marca Tyle osób już mam odwiedzić przy okazji świąt i do CB też wstąpię, bo takich pyszności nie mogę sobie odmówić ;p
Pyszności, dla "ryboholika", to NIEBO :)
Odpowiedzi: 30 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 26 marca Za łososia mogę skoczyć w ogień.Dzięki za przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 25 marca Coś pyznego,i po co ja tu weszłam? hihihi cudowne smaki...mniammm:):) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń