Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-02-2025
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym ananasem, pikantnym sosem i delikatną kaszą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świeża rukola dodaje chrupkości, a odrobina chili podkręca smak. To danie to idealne połączenie słodyczy, ostrości i lekkości. Danie wpisuje się w dietę Low fodmap, na którą muszę iść;)
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10088
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 877
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 216
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10088
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 877
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 216
Składniki
Łososia umyć i osuszyć. Zamarynować w naczyniu do zapiekania układając skórą do góry w soku pomarańczowym z imbirem i oliwą na 30 minut. Następnie odwrócić rybę posypać solą, sumakiem i pieprzem Cayenne. Piec 20 minut w 180 st. C.
Ugotować sorgo, kus kus lub kaszę jaglaną.
Przygotować sos. Do rondelka wlać oliwę, dodać czosnek pokrojony w plasterki i aromatyzować oliwę, zdjąć z ognia wlać ocet, sok i sos sojowy oraz miód i wybraną whisky. Gotować sos 5 minut. Następnie w niewielkiej ilości wody rozprowadzić skrobię i zagęścić sos. Chwilę gotować. Ananasa posmarować syropem klonowym i grillować na mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie z każdej strony.
Przygotować winegret na bazie soku z pomarańczy i polać nim rukolę. Wykładać na talerze.