Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Jest niebywale smaczny, aromatyczny, idealny dla osób dbających o linię. Moja propozycja podania tej smacznej ryby tym razem wygląda bardzo prosto i tradycyjnie - pieczona bez tłuszczu z ziołami, z ryżem i ogromną ilością kapusty kiszonej :)
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2583
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1145
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 234
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2583
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1145
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 234
Składniki
Filety z łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie z każdej strony skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Tak przyprawioną rybę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy rybę tylko od strony skóry ok. 4 - 5 minut, aż się zarumieni.
Podsmażonego łososia wkładamy do folii aluminiowej i szczelnie w nią zawijamy. Pieczemy ok. 15 minut w 200*C z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia łososia jest zależny od jego wielkości, może się skrócić lub wydłużyć. Upieczony łosoś jest lekko różowy, soczysty, dający się podzielić za pomocą widelca na małe kawałki.
zdj