Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Jest niebywale smaczny, aromatyczny, idealny dla osób dbających o linię. Moja propozycja podania tej smacznej ryby tym razem wygląda bardzo prosto i tradycyjnie - pieczona bez tłuszczu z ziołami, z ryżem i ogromną ilością kapusty kiszonej :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4967
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1183
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9977
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4967
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1183
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9977
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Filety z łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie z każdej strony skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Tak przyprawioną rybę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy rybę tylko od strony skóry ok. 4 - 5 minut, aż się zarumieni.
Podsmażonego łososia wkładamy do folii aluminiowej i szczelnie w nią zawijamy. Pieczemy ok. 15 minut w 200*C z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia łososia jest zależny od jego wielkości, może się skrócić lub wydłużyć. Upieczony łosoś jest lekko różowy, soczysty, dający się podzielić za pomocą widelca na małe kawałki.
zdj