Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz ochotę na danie, które robi wrażenie już przy samym podaniu, ten pieczony pstrąg będzie strzałem w dziesiątkę. Aromatyczny, soczysty, pełen masła pietruszkowego i delikatnych pieczarek. A podany na półmisku z sałatą, pomidorami i krążkami pora prezentuje się absolutnie obłędnie.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4141
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11337
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6504
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5482
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13528
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5299
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4141
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11337
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6504
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5482
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13528
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5299
Składniki
Cytrynę pokrój w plasterki. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Wymieszaj połowę natki z miękkim masłem. To będzie pachnąca, zielona pasta, która podczas pieczenia nawilży rybę.
Pstrągi dokładnie umyj i osusz. Natrzyj je mieszanką pieprzu cytrynowego i 1 łyżką oliwy.
Do środka każdego pstrąga włóż porcję masła pietruszkowego, po 2 plasterki cytryny i kilka plasterków pieczarek. Resztę cytryny wyciśnij, sokiem skrop wnętrze ryb.
Natłuść naczynie żaroodporne pozostałą oliwą. Ułóż pstrągi obok siebie, obsyp resztą pieczarek. Piecz 25-30 minut w 190°C aż skórka lekko się zarumieni.
Na dużym półmisku ułóż liście sałaty, plastry pomidorów, a na wierzchu połóż upieczone pstrągi. Na rybach rozłóż cieniutkie krążki pora. Całość posyp pozostałą natką pietruszki. Podawaj od razu.