Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pstrąg pieczony z masłem, cytryną i ziołami. Podany z pieczonymi ziemniakami. Pyszny i delikatny.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 219
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2880
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4465
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 219
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2880
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4465
Składniki
Ryby oczyszczamy, patroszymy. Ja nie obieram z łusek, ale można to zrobić. Nacinamy skórę z jednej strony. W nacięcia wkładamy po kawałeczku masła. Środek ryby solimy i pieprzymy, wkładamy plasterki cytryny, kawałek masła, ząbek czosnku (nieobrany) i świeże zioła - rozmaryn, tymianek, bazylie, koper.
Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w grube frytki lub ćwiartki. Płuczemy, suszymy, polewamy łyżką oleju i mieszamy. Wykładamy na folię, posypujemy pieprzem ziołowym, paprykami (ewentualnie solą) i dodajemy świeże zioła - takie same jak do ryby. Najlepiej piec na blaszce dołączonej do piekarnika - ryba i ziemniaki zmieszczą się obok siebie. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Najpierw pieczemy same ziemniaki ok 10 minut, dokładamy pstrągi i pieczemy jeszcze 3o minut. Jeśli zamiast dwóch małych ryb macie jedną dużą, można ją włożyć do piekarnika razem z ziemniakami.
Podajemy z cytryną i świeżą surówką np z kapusty.