Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lucjan czerwony (red snapper) to ryba ceniona ze względu na swój smak jak i wartości odżywcze. Smak tej ryby jest łagodny, a jednocześnie wyrazisty i unikalny, tak że trudno porównać ze smakiem innych ryb. Mięso lucjana czerwonego jest chude, a jednocześnie po obróbce cieplnej zachowuje wilgotność i soczystość. Surowe mięso ma odcień od jasno do ciemnoróżowego w trakcie obróbki termicznej jaśnieje. Red snappera można przyrządzać na wiele sposobów: gotować na parze, piec, smażyć oraz grillować. Dzięki temu, że jego mięso jest zwarte idealnie nadaje się do dań typu curry lub zupy rybnej. Ryba ta jest dosyć droga, ale jeśli będziecie mieć okazję to warto spróbować bo warta jest swojej ceny. Poniżej przedstawiam prosty przepis, dzięki któremu można nacieszyć się naturalnie pysznym smakiem tej ryby.
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 211
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 119
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 210
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 308
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 67
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 211
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 119
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 210
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 308
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 67
Składniki
Filety jeśli są duże to kroimy na porcje po około 150-200g. Mięso nacinamy, tak by nie przeciąć skóry. Każdy kawałek solimy i pieprzymy. Masło miksujemy w malakserze z natka pietruszki, czosnkiem i skórką cytrynową. Masło doprawiamy solą i pieprzem. W nacięcia w filetach wkładamy masło. Pieczemy w 200°C około 15 minut. Po upieczeniu smarujemy pozostałym masłem. W czasie pieczenia ryby należy przygotować sałatkę. Warzywa należy cienko pokroić przy pomocy mandoliny. Do warzyw należy dodać posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę skrapiamy olejem i octem. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Sałatkę wykładamy na półmiski na nich układamy kawałki ryby. Dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy na stół. Smacznego.