Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lucjan czerwony (red snapper) to ryba ceniona ze względu na swój smak jak i wartości odżywcze. Smak tej ryby jest łagodny, a jednocześnie wyrazisty i unikalny, tak że trudno porównać ze smakiem innych ryb. Mięso lucjana czerwonego jest chude, a jednocześnie po obróbce cieplnej zachowuje wilgotność i soczystość. Surowe mięso ma odcień od jasno do ciemnoróżowego w trakcie obróbki termicznej jaśnieje. Red snappera można przyrządzać na wiele sposobów: gotować na parze, piec, smażyć oraz grillować. Dzięki temu, że jego mięso jest zwarte idealnie nadaje się do dań typu curry lub zupy rybnej. Ryba ta jest dosyć droga, ale jeśli będziecie mieć okazję to warto spróbować bo warta jest swojej ceny. Poniżej przedstawiam prosty przepis, dzięki któremu można nacieszyć się naturalnie pysznym smakiem tej ryby.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4614
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 882
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8343
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13161
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 474
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 148
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4614
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 882
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8343
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13161
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 474
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 148
Składniki
Filety jeśli są duże to kroimy na porcje po około 150-200g. Mięso nacinamy, tak by nie przeciąć skóry. Każdy kawałek solimy i pieprzymy. Masło miksujemy w malakserze z natka pietruszki, czosnkiem i skórką cytrynową. Masło doprawiamy solą i pieprzem. W nacięcia w filetach wkładamy masło. Pieczemy w 200°C około 15 minut. Po upieczeniu smarujemy pozostałym masłem. W czasie pieczenia ryby należy przygotować sałatkę. Warzywa należy cienko pokroić przy pomocy mandoliny. Do warzyw należy dodać posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę skrapiamy olejem i octem. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Sałatkę wykładamy na półmiski na nich układamy kawałki ryby. Dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy na stół. Smacznego.