Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony schab pod ananasowym puree

Pieczony schab pod ananasowym puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10916

Dodano:

Odsłon: 1473

połączenie mięsa z owocami, pyszny, soczysty schab

Składniki

  • schab bez kości ok. 1,5 kg
  • ananas w puszce 1
  • bułka tarta ok. 3 łyżki
  • jajko 1
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • imbir mielony 1/2 łyżeczki
  • Pieprz cayenne 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz, rozmaryn
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony schab pod ananasowym puree

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem, wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni (pod przykryciem).
    Ananasy odsączyć na sitku i jeśli są w plastrach, pokroic na kawałki, zmiksować z z żółtkiem jaja na puree. Dodać kurkumę, imbir, pieprz cayenne, trochę soli i pieprzu oraz bułkę (w takiej ilości aby masa była dość gęsta). Białko ubić na pianę i wmieszać z ananasową masą. Podpieczone mięso posmarować masą i piec jeszcze ok. 30 minut.
    Pieczeń wyjąć, pokroić w plastry. Na świąteczny obiad podałam ją z młodymi ziemniakami, gotowaną marchewką i dynią słodko-kwaśną. Smacznego :-)

    P.s. pomysł podpatrzony u Mirabelki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń