Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam Wam przepis na przyrządzenie udźca z indyka. Udziec indyczy to bardzo smaczne mięso, które najlepiej przyrządzić jako pieczeń. Wcześniej należy mięso pozostawić na kilka godzin w marynacie, następnie zwinąć jak roladę i upiec. Tym razem piekłam udziec w rękawie, a powstały sok wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego. Taki sos smakuje wybornie i w przepisie podałam też, jak go przyrządzić. Na zdjęciach mięso krojone było niedługo po upieczeniu, ale doskonale smakuje też na zimno jako wędlina do pieczywa. I doskonale się kroi. Można go też odgrzać na drugi dzień. Ja zazwyczaj wkładam plastry mięsa do sosu i właśnie w nim odgrzewam.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24917
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6047
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 307
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24917
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6047
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 307
Składniki
Udziec myjemy, osuszamy i wycinamy kość
Z w/w składników przygotowujemy marynatę i zanurzamy w niej mięso. Mięso dokładnie nacieramy marynatą , aby jej składniki pokryły mięso z obu jego stron
Mięso pozostawiamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Następnie udziec zwijamy jak roladę i obwiązujemy nicią kuchenną, aby nadać pieczeni kształt
Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę i seler, a także pokrojoną w piórka cebulę. Wlewamy resztkę marynaty, a także pół szklanki wody. Naczynie przykrywamy
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny. W trakcie mięso można polać sosem spod udźca
Po upieczeniu z powstałego płynu możemy przygotować sos: płyn przecedzamy, zagęszczamy mąką i dodajemy odrobinę śmietany. Jeśli jest zbyt słony rozcieńczamy wodą
Pieczony udziec doskonale pasuje do puree z ziemniaków podany z sosem i ulubioną sałatką/ surówką