Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 137 Ocena: 4180
Dodano: 23.02.2021
Odsłon: 1844
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Z mielonej baraniny, posiekanej cebuli, czosnku, natki pietruszki, rosołu i przypraw starannie wyrobić delikatny i pulchny farsz do pierożków.
Z podanych składników wyrobić gładkie i elastyczne ciasto na pielmieni. Z pobranej części rozwałkować cienki placek, z którego wykrawać okrągłe, niewielkie placuszki. Na każdy placuszek nakładać porcje farszu mięsnego, zlepiać jak pierożki, a następnie zlepić ze sobą oba końce pierożków, aby powstały zgrabne uszka.
Przygotowane pielmieni wrzucać na wrzącą i osoloną wodę - gotować kilka minut od chwili, kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię. Ugotowane pielmieni wyjmować łyżką cedzakową.
Gotowe pielmieni podawać z masłem, gęstą śmietaną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz octem.
Mam nadzieję, że przepis na pielmieni spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Cieszę się, że tutaj Jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)
Zapraszam do obserwacji mojego profilu.
Miłego gotowania!
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

slodkisentyment 24 lutegoZgłoś do usunięcia
Wspaniałe :) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 24 lutegoZgłoś do usunięcia
Super przepis! Wyglądają ślicznie Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 23 lutegoZgłoś do usunięcia
No nie może być, Kasia, obudziłaś się po zimowym śnie ;) Super żarełko, znam je z Gruzji, pychotka :) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz