Do góry

Dania główne Przepis na:

Pielmieni gruzińskie

Przepis dnia 2021-02-28
Pielmieni gruzińskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 137 Ocena: 4180

Dodano:

Odsłon: 1844

Jeśli kochasz miękkie, delikatne o soczyste pielmieni, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie! Klasyczne pielmieni gruzińskie z mieloną baraniną, cebulą, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.

Składniki

  • 600g mielonego mięsa z baraniny lub jagnięciny
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki (same listki)
  • około 1/2 szklanki rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • Ciasto na pielmieni:
  • 550g mąki pszennej + dodatkowa ilość do podsypywania
  • około 250g gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pielmieni gruzińskie

Przygotowanie

  1. Z mielonej baraniny, posiekanej cebuli, czosnku, natki pietruszki, rosołu i przypraw starannie wyrobić delikatny i pulchny farsz do pierożków.

  2. Z podanych składników wyrobić gładkie i elastyczne ciasto na pielmieni. Z pobranej części rozwałkować cienki placek, z którego wykrawać okrągłe, niewielkie placuszki. Na każdy placuszek nakładać porcje farszu mięsnego, zlepiać jak pierożki, a następnie zlepić ze sobą oba końce pierożków, aby powstały zgrabne uszka.
    Przygotowane pielmieni wrzucać na wrzącą i osoloną wodę - gotować kilka minut od chwili, kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię. Ugotowane pielmieni wyjmować łyżką cedzakową.
    Gotowe pielmieni podawać z masłem, gęstą śmietaną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz octem.

  3. Mam nadzieję, że przepis na pielmieni spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

    Cieszę się, że tutaj Jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)
    Zapraszam do obserwacji mojego profilu.

    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 lutego No nie może być, Kasia, obudziłaś się po zimowym śnie ;) Super żarełko, znam je z Gruzji, pychotka :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń